Wpływ słodzików na łaknienie
Wyniki różnych badań oceniających ten efekt są niejednorodne.
W kilku badaniach nie wykazano różnic pomiędzy subiektywnym uczuciem łaknienia i sytości w grupach spożywających pokarmy i napoje zawierające słodziki lub cukier.
W innych badaniach wykazano, że po spożyciu napojów lub pokarmów słodzonych niskokalorycznymi słodzikami istnieje tendencja do spożywania większej liczby kalorii przy kolejnym posiłku (mechanizm kompensacji), tak że łączna liczba kalorii może być nawet większa niż przy słodzeniu cukrem. Nie należy zatem oczekiwać, że stosowanie słodzików zmniejszy ogólne spożycie kalorii przez dziecko.
Wpływ słodzików na zmniejszenie masy ciała
Większość badań przekrojowych pokazuje, że spożywanie słodzików wiąże się z większą masą ciała, otłuszczeniem oraz zwiększeniem wskaźnika masy ciała (body mass index – BMI) u dzieci. Podobne wyniki (zwiększenie masy ciała, zawartości tkanki tłuszczowej i BMI) uzyskano również w większości prospektywnych badań kohortowych.
Z kolei w większości badań z randomizacją wykazano korzystny lub neutralny wpływ na przyrost masy ciała. Ich interpretację utrudnia fakt, że niekiedy stosowanie niskokalorycznych słodzików wchodziło w skład wielokierunkowej interwencji służącej ograniczeniu spożycia kalorii i zmianie stylu życia.
Wpływ słodzików na układ krążenia i zdrowie metaboliczne
Dotychczas przeprowadzono tylko dwa badania dotyczące tych zmiennych, jednak ich wyniki nie pozwalają na wyciągnięcie konstruktywnych wniosków. Konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań.
Podsumowanie
Ilość danych naukowych dotyczących wpływu spożywania słodzików na łaknienie, masę ciała oraz stan zdrowia u dzieci i młodzieży jest bardzo ograniczona. Większość z nich dotyczy picia napojów zawierających słodziki. Nie porównywano również efektów poszczególnych słodzików. Z toksykologicznego punktu widzenia uznaje się je za bezpieczne związki, natomiast nie wiadomo czy ich długofalowy wpływ na masę ciała oraz profilaktykę przewlekłych chorób jest korzystny czy niekorzystny. Nie należy jednak oczekiwać wyraźnych korzystnych efektów w odniesieniu do redukcji ryzyka nadwagi i otyłości.
Konieczne jest przeprowadzenie badań obejmujących dzieci oceniających, czy słodziki rozwijają preferencję słodkiego smaku i wpływają na wybór pokarmu, sprzyjają magazynowaniu tkanki tłuszczowej, wpływają niekorzystnie na mikrobiotę jelitową oraz upośledzają metabolizm glukozy i insuliny.
W oryginale 62 pozycje piśmiennictwa