Nazwa |
Gatunek lub szczep |
Producent |
preparaty zarejestrowane jako leki | ||
Enterol |
Saccharomyces boulardii |
Biocodex |
Lacidofil |
Lactobacillus acidophilus |
Lallemand SAS |
Lactobacillus rhamnosus | ||
Lakcid |
Lactobacillus rhamnosus |
Biomed Lublin |
Lakcid forte |
Lactobacillus rhamnosus |
Biomed Lublin |
Trilac |
Lactobacillus acidophilus |
Allergon AB |
Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus | ||
Bifidobacterium bifidum | ||
preparaty w postaci farmaceutycznejb (suplementy diety lub dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego [w tym medycznego]) | ||
Acidolac |
Lactobacillus rhamnosus GG |
Medana |
Dicoflor 30 i 60 |
Lactobacillus rhamnosus GG |
VitisPharma |
Di-erol SbC |
Saccharomyces boulardii i rumianek |
Sequoia |
Enterobiotic |
Saccharomyces boulardii i inulina |
Galena |
Ido Form Kid |
Lactobacillus rhamnosus GG |
Ferrosan |
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 | ||
LacidoEnter |
Saccharomyces boulardii |
Institute Rosell |
Lactiv up |
Lactobacillus acidophilus NCFM |
Farma-Projekt |
Lacton Forte |
Saccharomyces boulardii i inulina |
Novascon |
Lactoral |
Lactobacillus rhamnosus KL 53A (25%) |
IBSS Biomed |
Lactobacillus plantarum PL 02 (25%) | ||
Bifidobacterium longum PL 03 (50%) | ||
Probiolac Plus |
Lactobacillus acidophilus LA-5 (42%) |
Polfarmex |
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 (42%) | ||
Streptococcus thermophilus STY-31 (11%) | ||
Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus LBY-27 (5%) | ||
mleko modyfikowane dla niemowląt | ||
HiPP Combiotik |
Lactobacillus fermentum CECT5716 |
Hipp |
Nan Bifidus |
Streptococcus thermophilus |
Nestlé |
Bifidobacterium lactis Bb-12 | ||
jogurty probiotyczne i inne probiotyczne produkty mleczne | ||
Actimelc |
Lactobacillus casei DN-114 001 |
Danone |
Activiac,d |
Bifidobacterium animalis DN 173 010 |
Danone |
a opracowano na podstawie: Indeku leków Medycyny Praktycznej. Kraków, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, 2011 (www.mp.pl/leki) b kapsułek, tabletek, saszetek lub ampułek (zawierających proszek do przygotowywania zawiesiny doustnej) c napój jogurtowy d jogurt lub serek jogurtowy |