Jeżeli dziecko regularnie spożywa dany pokarm (np. codziennie lub 3 razy/tydz.), to czy istnieje ryzyko rozwoju alergii na ten pokarm po kilku latach?

02.02.2024

Odpowiedź

dr n. med. Urszula Jedynak-Wąsowicz
Klinika Chorób Dzieci Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Oddział Pulmonologii, Alergologii i Dermatologii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie

Objawy alergii na pokarmy najczęściej pojawiają się u niemowląt i małych dzieci, ale mogą wystąpić w każdym wieku. U każdej osoby może się także rozwinąć alergia na pokarm, który był przez nią uprzednio tolerowany. Pacjenci, którzy dobrze tolerowali dany pokarm w przeszłości, mogą się uczulić na niego na przykład w wyniku ekspozycji na zawarte w pyłku roślin homologiczne białka pokarmowe. W tym mechanizmie ekspozycja na antygen powietrznopochodny powoduje uczulenie na homologiczny antygen występujący w pokarmie (reakcja krzyżowa). Objawy związane z takim uczuleniem występują u dzieci (najczęściej dzieci szkolne i młodzież) oraz dorosłych, u których pierwotnie występuje uczulenie na pyłek roślinny, a wtórnie (reakcja krzyżowa) na dany pokarm (warzywa, owoce surowe, przyprawy) – tzw. zespół pyłkowo-pokarmowy. W ramach takiego uczulenia najczęściej obserwuje się objawy miejscowe zlokalizowane w obrębie struktur jamy ustnej (zespół alergii jamy ustnej). Może jednak również wystąpić systemowa reakcja natychmiastowa. Rozpoznanie ustala się typowo na podstawie objawów klinicznych oraz wyników punktowych testów skórnych z alergenem natywnym (np. surowe jabłko).

Innym rodzajem uczulenia aerozolowego jest na przykład uczulenie na pszenicę lub żyto u osób zawodowo narażonych na pył alergenu pokarmowego (piekarz, cukiernik). U tych osób ciągłe wziewne narażenie na alergen pokarmowy powoduje objawy alergicznego nieżytu nosa lub astmy.

Kolejnym zagadnieniem (nie do końca wyjaśnionym) pozostaje ryzyko rozwoju eozynofilowego zapalenia przełyku (EZP) u dzieci „wyrastających” z IgE-zależnej alergii na pokarm, które systematycznie wprowadzają do diety wcześniej nietolerowane pokarmy. Uważa się, że EZP jest jednym z niepożądanych skutków doustnej immunoterapii pokarmem. Immunoterapia podjęzykowa alergenami inhalacyjnymi również wiąże się z ryzykiem rozwoju EZP.

Podsumowując, pokarm, który był tolerowany przez dziecko od początku jego wprowadzenia do diety i po którym nie obserwowano żadnych objawów niepożądanych, zwykle nie wywołuje w przyszłości objawów alergii, poza wyjątkami opisanymi powyżej. Zatem u dziecka spożywającego i tolerującego mleko krowie od urodzenia zmiany wypryskowe, które pojawiły się w wieku przedszkolnym, nie są objawem alergii na białka mleka krowiego.

Piśmiennictwo:

1. Barni S., Arasi S., Mastrorilli C. i wsp.: Pediatric eosinophilic esophagitis: a review for the clinician. Ital. J. Pediatr., 2021; 22; 47 (1): 230
2. Baker M.G., Sampson H.A.: Phenotypes and endotypes of food allergy: a path to better understanding the pathogenesis and prognosis of food allergy. Ann. Allergy, Asthma Immunol., 2018; 120 (3): 245–253
Wybrane treści dla pacjenta
  • Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
  • Nadwrażliwość zębów
  • AZS u niemowląt karmionych piersią - dieta matki karmiącej
  • Dopełniacz
  • Karmienie piersią a jedzenie ryb
  • Inne badania wykonywane u chorych na astmę
  • Czy picie mleka wpływa na laktację?
  • Karmienie piersią bliźniąt i wieloraczków
  • Czy można przyjmować antybiotyk podczas karmienia piersią?
  • Ostre, okresowe i przetrwałe alergiczne zapalenie spojówek

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej