Zgodnie z aktualnymi wytycznymi jajo kurze do żywienia niemowląt należy wprowadzać tak jak inne pokarmy uzupełniające, czyli między 17. a 26. tygodniem życia. Należy podawać jajo dobrze ugotowane przez 10–15 min (a nie pasteryzowane, ani tym bardziej surowe). W praktyce zaleca się 1 małe jajko 2 razy w tygodniu, co odpowiada około 2 g białka jaja (w badaniu EAT wykazano, że taka ilość zmniejszyła ryzyko alergii na jajo kurze). Za dobrze ugotowane jajo kurze uznaje się jajo ugotowane na twardo, dobrze ugotowany makaron jajeczny oraz pieczone produkty z jajem. Natomiast niedostatecznie ścięte mogą być jaja w naleśnikach lub jajecznicy (zawierającej płynne białko).
Należy zachęcać matki, aby w czasie wprowadzania jaja do diety dziecka kontynuowały karmienie piersią (podobnie jak w przypadku innych pokarmów uzupełniających).
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej