Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe ω-3 w zapobieganiu zaburzeniom psychotycznym – badanie z randomizacją
26.06.2011
Omówienie artykułu: Long-chain ω-3 fatty acids for indicated prevention of psychotic disorders: a randomized, placebo-controlled trial
G.P. Amminger, M.R. Schäfer, K. Papageorgiou, C.M. Klier, S.M. Cotton, S.M. Harrigan, A. Mackinnon, P.D. McGorry, G.E. Berger
Archieves of General Psychiatry, 2010; 67: 146–154
Wybrane treści dla pacjenta
-
Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki
Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o kwasach tłuszczowych omega-3. Czym one właściwe są, dlaczego są takie ważne i „z czym je się je”?
-
Choroba afektywna dwubiegunowa u dzieci i młodzieży
Choroba afektywna dwubiegunowa zwykle rozpoczyna się od jednego lub kilku epizodów depresyjnych i wtedy początkowo rozpoznaje się depresję. Rzadziej pierwszym epizodem jest mania lub hipomania.
-
Ostre uszkodzenie nerek w ciąży
Co to jest ostre uszkodzenie nerek i jakie są jego przyczyny w ciąży? Jak się objawia i jak często występuje ostre uszkodzenie nerek w ciąży? Jak przebiega leczenie?
-
Zaburzenia somatyzacyjne u dzieci i młodzieży
O somatyzacji mówimy wtedy, gdy dziecko doświadcza objawów somatycznych, czyli „płynących z ciała”, takich jak różnego rodzaju bóle czy „rozregulowanie” funkcji organizmu (np.: nudności, biegunka, zawroty głowy, omdlenia), ale wyniki badania lekarskiego nie potwierdzają obecności choroby, która tłumaczyłaby ich występowanie.
-
Dieta w chorobie Alzheimera
Sugeruje się, że wprowadzenie do diety pewnych składników pokarmowych czy odżywianie się zgodnie z danym modelem żywienia może być pomocne w zapobieganiu chorobie oraz wspomagać zasadnicze leczenie. Uważa się, że pewne znaczenie mają kwasy tłuszczowego omega 3, witaminy antyoksydacyjne, witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz polifenole roślinne.
-
Tran – właściwości, skład, dawkowanie
Tran to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla oleju z wątroby dorsza i ryb dorszowatych. Produkt ten znany jest od bardzo dawna. Osobom starszym kojarzy się głównie z płynem przechowywanym w ciemnej butelce o nieprzyjemnym rybnym smaku.
-
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – źródła i właściwości
Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Do pokarmowych źródeł tych związków zalicza się niektóre oleje roślinne oraz tłuste ryby morskie.
-
Jakie ryby można podawać niemowlętom oraz dzieciom w wieku 1–3 lat zgodnie z aktualnymi zaleceniami?
Czy w diecie niemowląt i dzieci w wieku 1–3 lata przewiduje się jakieś restrykcje dotyczące spożywania ryb innych niż zalecane w diecie niemowląt? Czy można podawać flądrę, tuńczyka lub pstrąga hodowlanego?
-
Zaburzenia depresyjne u dzieci i młodzieży
Depresję stwierdza się u 2% dzieci (dotyka ona równie często dziewczynki i chłopców) oraz nawet u 8% nastolatków (częściej chorują dziewczęta). Szacuje się, że szeroko rozumiane zaburzenia depresyjne mogą występować 20% nastolatków, a niektóre źródła podają, że objawy depresyjne stwierdza się u blisko co trzeciego nastolatka.
-
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, czyli ADHD jest zaburzeniem, które rozpoczyna się we wczesnym dzieciństwie i obejmuje trzy główne grupy objawów: nadmierną ruchliwość, zaburzenia koncentracji uwagi i nadmierną impulsywność.