Rozpoznawanie i leczenie zespołu zapalenia jelit wywołanego przez białka pokarmowe - komentarz
17.06.2013
Clinical diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome
Stephanie A. Leonard, Anna Nowak-Węgrzyn
Current Opinion in Pediatrics, 2012; 24: 739–745
Wybrane treści dla pacjenta
-
Kwaśna i wodnista kupka u niemowlaka karmionego piersią
Moja 4-miesięczna córeczka od kilku dni robi kupki o intensywnie kwaśnym zapachu i
jakby bardziej "wilgotne" niż do tej pory. Karmię ją odciąganym pokarmem zagęszczonym Nutritonem.
Jest wesoła, ruchliwa, nie wygląda, jakby jej coś dolegało, ale w 7. tygodniu życia przeszła
infekcję dróg moczowych i teraz wolę dmuchać na zimne – czy te kupki to coś, czym powinnam
się martwić?
-
Krwawienia śródczaszkowe u noworodków
Ostatnio wraz z poprawą opieki perinatalnej obserwuje się stopniowe zmniejszanie częstości występowania krwawień śródczaszkowych, jednak nadal stanowią one poważny problem wcześniactwa, zwłaszcza że coraz częściej udaje się utrzymać przy życiu noworodki skrajnie niedojrzałe.
-
„Mleko” sojowe – czy jest zdrowe i jakie ma właściwości?
Napój sojowy, jako jedyny wśród napojów roślinnych, dostarcza taką samą ilość białka, jak mleko krowie. Jest on uboższy w tłuszcz, a przede wszystkim dostarcza mniejszych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z mlekiem krowim. Ponadto napój ten dostarcza izoflawonów o działaniu przeciwutleniającym.
-
Laktoza – co to jest i jakie są objawy nietolerancji laktozy
Laktoza to dwucukier powszechnie występujący w produktach mlecznych. Z kolei nietolerancja laktozy to dość częsta choroba, ponieważ wraz z wiekem dochodzi do zmniejszenia się wytwarzania laktazy – enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. W zależności od stopnia niedoboru tego enzymu, objawy nietolerancji mogą mieć różne nasilenie.
-
Alergia pokarmowa
Około 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.
-
Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.
-
„Mleko” ryżowe – właściwości, jak je zrobić, czy nadaje się dla dzieci?
„Mleko” ryżowe charakteryzuje się największa zawartością węglowodanów ogółem (w porównaniu do napoju sojowego, migdałowego, owsianego czy kokosowego). Jest to produkt nie zawierający laktozy i glutenu.
-
„Mleko” kokosowe (napój kokosowy) – właściwości, jak je zrobić, czy jest zdrowe?
„Mleko” kokosowe to produkt wykorzystywany głównie to przygotowywania owsianek i koktajli. Napój ten nie zawiera laktozy ani glutenu. Z uwagi na fakt, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie dostarcza cholesterolu. „Mleko” kokosowe jest jednak źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie powinny być ograniczane.
-
Choroba krwotoczna noworodków
Choroba krwotoczna noworodków to nabyta osoczowa skaza krwotoczna wywołana niedoborem witaminy K. Krwawienie jest wynikiem niedoboru czynników krzepnięcia zależnych od tej witaminy.
-
Czy picie mleka wpływa na laktację?
Czy to prawda, że kobieta karmiąca piersią powinna pić dużo mleka, bo to lepiej wpływa na laktację?