118 zakładów opiekuńczo-leczniczych oraz 11 oddziałów pediatrycznych otrzyma sprzęt od WOŚP. Już po raz 45. fundacja przeprowadza konkurs ofert, którego efektem ma być zakup 3513 urządzeń medycznych. To pierwsze zakupy ze środków zebranych podczas tegorocznego Finału WOŚP.
Nie ma istotnego związku między jedzeniem kolacji po godzinie 20-tej a nadwagą i otyłością u dzieci - wykazało badanie, które publikuje pismo “British Journal of Nutrition”.
U dzieci szkolnych objętych przez dwa lata szwajcarsko-polskim programem edukacyjnym „Zachowaj równowagę” otyłość zmniejszyła się o 1 punkt procentowy - poinformował we wtorek w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.
Małe wsparcie społeczne i duże nasilenie przestępczości to czynniki, które sprawiają, że dzieci wychowujące się w miastach częściej doświadczają objawów psychotycznych – zawiadamia czasopismo „Schizophrenia Bulletin”.
W dniach 13-14 maja w Krakowie miały miejsce 40. już Spotkania Chirurgów Dziecięcych z Pediatrami zorganizowane przez Instytut Pediatrii Wydziału Lekarskiego Uniwerytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.
Specjaliści ze Świętokrzyskiego Centrum Pediatrii Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach zwracają się z apelem do plantatorów truskawek, aby informowali zbierające owoce dzieci o konieczności zmiany pozycji ciała w trakcie pracy oraz aby młodzi ludzie nie lekceważyli takich zaburzeń, jak drętwienie i ból stopy.
W sklepikach szkolnych będą mogły być sprzedawane kanapki, również z jasnego pieczywa, drożdżówki, gumy do żucia, napoje mleczne, koktajle owocowe i warzywne. Ministerstwo Zdrowia przekazało w piątek do konsultacji publicznych projekt rozporządzenia określającego zasady żywienia w szkołach. Kierunek zgodny z zapowiedziami: liberalizacja przepisów.
10 maja odbyła się uroczystość otwarcia Pracowni Genetyki Konstytucyjnej Człowieka przy Zakładzie Genetyki Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki.
Urozmaicone kanapki przygotowywane na bazie różnych rodzajów pieczywa mają być ważnym elementem posiłków spożywanych przez uczniów w ciągu dnia - wynika z uzasadnienia projektu rozporządzenia sklepikowego. Do sklepików szkolnych wróci m.in. kawa.
Dzieci w wieku 2-3 lat spożywają w Polsce o 600% za dużo białka – mówili eksperci na środowym spotkaniu dla mediów w Warszawie. Według specjalistów może to programować metabolizm dzieci tak, że w przyszłości będą miały tendencje to otyłości i związanych z nią chorób.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.