Pytanie nadesłane do redakcji
Jakie zioła wpływają na zmianę INR?
Odpowiedziała
dr n. med. Agnieszka Padjas
specjalista chorób wewnętrznych
Klinika Alergii i Immunologii Collegium Medicum UJ
U zdrowej osoby, nieprzyjmującej leków z grupy antagonistów witaminy K, INR wynosi 0,9-1,1 i jest niezależny od diety. W trackie leczenia lekami z grupy antagonistów witaminy K (w Polsce dostępne są preparaty acenokumarolu i warfaryny) INR przyjmuje większe wartości. W zależności od przyczyny, z jakiej powodu lek był włączony, INR powinien mieścić się albo w przedziale 2-3 lub 2,5-3,5. Dawkę warfaryny lub acenokumarolu dobiera się indywidualnie u każdego chorego, a w trakcie leczenia zaleca się dietę ze stałą ilością (podażą) witaminy K. W tej grupie chorych spożycie produktów bogatych w witaminę K może spowodować osłabienie działania leku i w konsekwencji zmniejszenie wartości INR.
INR może być także wydłużony u chorych z niedoborem witaminy K, wówczas podawanie preparatów witaminy K lub dieta bogata w witaminę K, może zmniejszyć wartość INR. Oczywiście, jeśli niedobór tej witaminy wynika z zaburzeń wchłaniania, to dieta, zawierająca produkty bogate w witaminę K, nie spowoduje normalizacji wartości tego wskaźnika. Należy jednak pamiętać, że istnieje wiele innych przyczyn podwyższonych wartości INR (np. marskość wątroby), w których dieta (warzywa czy zioła) nie mają wpływu na wartość tego wskaźnika.
Reasumując, tylko w wybranych przypadkach możemy się spodziewać, że warzywa czy zioła, o których mowa w pytaniu, wpływają na zmianę INR.
Pokarmy bogate w witaminę K, powodujące zmniejszenie wartości INR, u chorych leczonych lekami z grupy antagonistów witaminy K to: jarmuż, szpinak, różne odmiany kapusty (chińska, liściasta, także kapusta kiszona), liście botwiny, brukselka, brokuły, rzeżucha, mniszek lekarski (liście), sałata, natka pietruszki, szparagi, cebula, cykoria, lucerna, pokrzywa, awokado, olej sojowy, mleko sojowe. Pokarmy (w tym zioła) mrożone są zwykle bogatsze w witaminę K niż świeże.