Spożycie konserwowanego mięsa może zwiększyć ryzyko nawrotu zaostrzenia POChP

Badacze z Hiszpanii oceniali wpływ diety na ryzyko ponownego przyjęcia do szpitala pacjentów po przebytym zaostrzeniu POChP.


Fot. 123rf.com/Suriya Silsaksom

Badanie objęlo 274 chorych, przyjętych do szpitala z powodu zaostrzenia POChP. Za pomocą kwestionariusza oceniono nawyki dietetyczne w okrsie przed hospitalizacją, a następnie chorych monitorowano przez ponad dwa lata, oceniając aktualne spożycie konserwowanego mięsa i występowanie zaostrzeń POChP.

Badacze zaobserwowali, że większe niż średnie spożycie konserwowanego mięsa dwukrotnie zwiększało ryzyko ponownego przyjęcia do szpitala. Pojęcie „mięso konserwowane” używane przez autorów obejmuje mięso solone, wędzone i peklowane.

Badanie było przeprowadzone w Hiszpanii, gdzie skład diety i rodzaj spożywanych wędlin są odmienne niż w Polsce, dlatego wyników nie można bezpośrednio przekładać na nasze warunki. Wiadomo jednak, że mięso peklowane lub wędzone nie jest pokarmem zdrowym, a wyniki omawianego badania wskazują, że ten szkodliwy wpływ może być szczególnie wyraźny u chorych na POChP.


Opracowano na podstawie artykułu:
Jordi de Batlle, Michelle Mendez, Isabelle Romieu i wspólpracownicy: “Cured meat consumption increases risk of readmission in COPD patients” European Resiratory Journal, 2012; 40: 555-560

Quantcast