Palisz? Jedz ryby!

PAP - Nauka w Polsce

Zawarte w tłustych ryb kwasy omega-3 pomagają zmniejszyć szkody w organizmie, spowodowane przez palenie - poinformowano podczas Światowego Kongresu Kardiologicznego w Dubaju.

Badania przeprowadzili specjaliści z uniwersytetu w Atenach. Naukowcy oceniali wpływ czterotygodniowego doustnego podawania kwasów tłuszczowych omega-3 (w dawce 2 gramów na dobę) na ściany naczyń krwionośnych. Okazało się, że dzięki kwasom omega-3 w krótkim czasie poprawia się elastyczność naczyń, która w przypadku palaczy jest zmniejszona.

Jak wyjaśnia dr Gerasimos Siasos, korzystne dla serca i układu naczyniowego działanie kwasów omega-3 wynika z ich aktywności przeciwzapalnej oraz przeciwdziałania odkładaniu się złogów miażdżycowych. Specjaliści zalecają profilaktyczne spożywanie tłustych ryb przynajmniej dwa razy na tydzień.

Choć kwasy omega-3 wydają się poprawiać stan zdrowia palaczy, lekarze zalecają przede wszystkim rzucenie palenia.

Quantcast