Rząd i cukiernicy na misji wynalezienia drożdżówki doskonałej

Dziennik Gazeta Prawna

W tym tygodniu przedstawiciele rządu spotkają się z cukiernikami. Będą omawiali idealny przepis na ciastko, które powróci do polskich szkół i przedszkoli - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Jakie ciastko? - Pozbawione oleju palmowego i o niskiej zawartości cukru, za to z dużą zawartością owoców w środku – mówi wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas.

drożdżówka

Fot. Klearchos Kapoutsis / Wikimedia

– Byliśmy gotowi na rozmowy już na etapie tworzenia przepisów. Niestety nikt z nami ich nie skonsultował. A mogliśmy przedstawić nasze przepisy na zdrowe ciastka już wtedy. Nie zniknęłyby ze szkół. Przed wojną nie było oleju palmowego, a drożdżówki sprzedawano. Dodawano do nich masło. By była zdrowsza, można też zrezygnować ze słodzenia ciasta, a do nadzienia dawać tylko świeże owoce – podkreśla Bronisław Wesołowski, prezes zarządu Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

15.12.2015
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta