Dysbioza jelitowa – zaburzenie składu i funkcji mikrobioty jelitowej

lek. Magdalena Wiercińska
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Dysbioza jelitowa to określenie nieprawidłowego składu i funkcjonowania mikrobioty jelitowej, czyli zespołu drobnoustrojów – bakterii, grzybów, wirusów – które bytują w przewodzie pokarmowym człowieka. Dysbioza może być związana z różnymi chorobami, nie tylko układu pokarmowego.

Co to jest mikrobiota?

Mikrobiota oznacza wszystkie drobnoustroje, bakterie, wirusy, grzyby, które zasiedlają organizm człowieka, a głównie przewód pokarmowy, oraz ich geny. Czasem jako synonim mikrobioty używa się słowa mikrobiom. Szacuje się, że w skład mikrobioty wchodzi około 1000 gatunków bakterii, ale tylko 150–170 dominuje u danej osoby. Liczba genów drobnoustrojów wynosi około 3 milionów, czyli 150 razy przekracza liczbę genów człowieka.

Mikrobiota - jaką rolę pełni w organizmie?

Badania naukowe wskazują, że mikrobiota jelitowa jest zaangażowana w utrzymanie równowagi metabolicznej. Prawidłowa mikrobiota jelitowa jest niezbędna do homeostazy organizmu, czyli prawidłowego funkcjonowania i przebiegu procesów fizjologicznych.

Bakterie komensalne jelit, czyli w uproszczeniu bakterie, które tworzą prawidłową mikrobiotę, uczestniczą:

  • w metabolizmie niestrawionych resztek pokarmowych, z których organizm czerpie dodatkową energię
  • produkcji witamin
  • utrzymaniu prawidłowej integralności nabłonka jelit
  • regulowaniu odpowiedzi układu odpornościowego (immunomodulacji)
  • ochronie przed bakteriami chorobotwórczymi
  • metabolizmie farmaceutyków
  • innych procesach związanych z metabolizmem.

Co to jest dysbioza?

Dysbioza oznacza zaburzenia w składzie i funkcji drobnoustrojów, które tworzą mikrobiotę. W zrównoważonej mikrobiocie występuje zdrowa różnorodność mikroorganizmów, które są w równowadze i nie dominuje żadna konkretna bakteria, wirus czy grzyb. Dysbioza oznacza brak tej różnorodności i równowagi.

Co powoduje dysbiozę jelitową?

Na wystąpienie dysbiozy jelitowej mogą wpływać różne czynniki. Należą do nich:

  • dieta, czyli rodzaj spożywanych pokarmów, ponieważ konkretne produkty mogą wpływać na to, że w jelitach dominują konkretne drobnoustroje
  • przyjmowane leki, przede wszystkim antybiotyki i leki przeciwdrobnoustrojowe
  • używki, takie jak alkohol, papierosy
  • choroby przewlekłe
  • toksyny środowiskowe, zatrucia, np. przypadkowe spożycie chemikaliów lub pestycydy
  • nieprawidłowa higiena jamy ustnej
  • stres fizyczny i emocjonalny
  • choroby przewlekłe (np. HIV, wirusowe zapalenie wątroby typu B i C)
  • chemioterapia i radioterapia
  • stosowanie lewatyw lub innych inwazyjnych procedur w obrębie przewodu pokarmowego
  • pasożyty w przewodzie pokarmowym
  • przewlekły stan zapalny.

Na skład mikrobioty wpływa przede wszystkim długotrwała ekspozycja na jeden z tych czynników lub ich kombinację.

Dysbioza jelitowa – objawy pokarmowe

Dysbioza jelitowa może powodować objawy dotyczące układu pokarmowego. Należą do nich:

Chorobą przewodu pokarmowego, która jest związana z dysbiozą, jest SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. SIBO to stan, w którym w jelicie cienkim występuje zwiększona liczba bakterii powodujących takie objawy, jak: wzdęcia, bóle brzucha, biegunki. Skutkiem tego są zaburzenia trawienia i wchłaniania.

Przeczytaj więcej: SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego) - objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Jakie choroby mogą być związane z dysbiozą jelitową?

Dysbioza jelitowa odgrywa rolę w rozwoju wielu chorób, między innymi: biegunki związanej ze stosowaniem antybiotyków, zespołu jelita drażliwego, nieswoistych zapaleń jelit – choroby Crohna i wrzodziejącego zapalenie jelita grubego, chorób alergicznych, cukrzycy i otyłości. Dysbioza wydaje się również czynnikiem oddziałującym na funkcjonowanie układu nerwowego i stan psychiczny, dlatego może mieć wpływ na zaburzenia ze spektrum autyzmu, depresję, schizofrenię i choroby neurodegeneracyjne (np. stwardnienie rozsiane). Należy jednak wziąć pod uwagę, że mówi się o powiązaniach, a nie o udokumentowanych związkach przyczynowo-skutkowych. Nie udało się dotychczas ustalić jednoznacznie, jaki dokładnie skład mikrobioty jest charakterystyczny dla konkretnej choroby. Wydaje się jednak, że cechą charakterystyczną jest mniejsze zróżnicowanie mikrobioty. Zakłada się, że rzadko – jeżeli w ogóle – zaburzenia mikrobioty, czyli dysbioza, stanowi jedyny czynnik wywołujący choroby.

Dysbioza jelitowa – leczenie

Dysbioza jelitowa nie jest konkretną chorobą a raczej stanem, który może towarzyszyć różnym chorobom, wpływać na ich przebieg, a także powodować różne objawy. Leczenie dysbiozy zależy zatem od jej przyczyny.

Jak dbać o prawidłową mikrobiotę jelitową?

Miktobiota jelitowa jest związana ze stylem życia, przede wszystkim z dietą.

Choć do tej pory nie ma dokładnych wytycznych dietetycznych, które określałyby optymalny skład i funkcjonowanie mikrobioty jelitowej, uważa się jednak, że sprzyjający zdrowiu tryb życia sprzyja też utrzymaniu prawidłowej mikrobioty jelitowej. Ponadto obecnie można wskazać pewne produkty żywnościowe korzystne w tym kontekście.

Do czynników korzystnych należą:

  • dieta bogata w produkty dostarczające prebiotyków, czyli substratów selektywnie wykorzystywanych przez drobnoustroje gospodarza do stymulowania wzrostu pożytecznych szczepów bakterii; do prebiotyków zalicza się naturalnie występujące, niepodlegające trawieniu węglowodany (oligofruktozę, inulinę, fruktooligosacharydy, oraz galaktooligosacharydy); pokarmowe źródła tych związków to: cykoria, karczochy, szparagi, cebula i czosnek, por, topinamburbanany
  • sfermentowane produkty spożywcze będące źródłem probiotyków w diecie; są to fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir), kiszonki (ogórki i kapusta kiszona), chleb na zakwasie oraz mniej tradycyjne produkty, np. kombucha, kimchi oraz fermentowane produkty sojowe (miso i tempeh)
  • zdrowe źródła tłuszczów, takie jak ryby, orzechy i oleje roślinne.

Niekorzystnie na mikrobiotę jelitową wpływają:

  • przetworzona żywność (w tym typu fast-food)
  • słodzone napoje gazowane
  • słodycze
  • produkty zawierające konserwanty
  • owoce i warzywa skażone pestycydami
  • używki: alkohol, papierosy, narkotyki
  • wybiórcza dieta, czyli spożywanie ciągle tych samych produktów
  • stosowanie leków, zwłaszcza antybiotyków i leków przeciwdrobnoustrojowych
  • stres.

Przeszczepienie mikrobioty jelitowej

Przeszczepienie mikrobioty jelitowej (fecal microbiota transplantation – FMT) polega na umieszczeniu w jelicie grubym pacjenta specjalnego preparatu sporządzonego ze stolca zdrowego dawcy w celu przywrócenia prawidłowego środowiska mikrobiologicznego, czyli mikrobioty jelitowej. Przeszczepienie mikrobioty jelitowej jest rzadko stosowaną metodą w leczeniu nawracającego zakażenia laseczką Clostridium difficile (CD), kiedy standardowe leczenie jest nieskuteczne.

Zakażenie Clostridioides difficile to choroba polegająca na rozroście tej bakterii w jelicie grubym, co powoduje często poważne objawy.

Przeczytaj więcej: Zakażenie Clostridioides difficile

24.07.2024
Zobacz także
  • Mikrobiota jelitowa mieszkańców miast ubożeje
  • Dbać o mikrobiotę
  • Skład mikroflory jelitowej może mieć związek z otępieniem
  • Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki
  • Rola bakterii w przewodzie pokarmowym
  • Zespół rozrostu bakteryjnego
Wybrane treści dla Ciebie
  • Zespół jelita drażliwego
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Gazy jelitowe
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta