Krzem – właściwości, skutki uboczne, produkty bogate w krzem

lek. Magdalena Wiercińska

Krzem jest pierwiastkiem, którego rola w organizmie, jest ciągle badana, ale wiadomo, że ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. U zdrowych osób zbilansowana dieta pokrywa zapotrzebowanie na krzem.

Co to jest krzem i jaką odgrywa rolę w organizmie?

Krzem jest pierwiastkiem śladowym, który występuje w organizmie, a jego rola jest ciągle badana. Krzem jest składnikiem tkanki łącznej i kostnej. Bierze udział w syntezie kolagenu, który występuje m.in. w naczyniach krwionośnych, stawach, ścięgnach, tkance łącznej, skórze, oraz w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki kostnej. Krzem znajduje się także we włosach i paznokciach. Krzem odgrywa wolę w regulowaniu stężenia cholesterolu we krwi i zakłada się, że ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

Małe stężenie krzemu u osób z chorobą wieńcową może wpływać niekorzystnie na elastyczność tętnic i zwiększać ryzyko miażdżycy oraz jej powikłań.

Krzem wpływa także na prawidłową pracę układu odpornościowego. Poza tym, może wiązać metale, np. zmniejszać wchłanianie glinu w przewodzie pokarmowym, przez co jest uważany za środek przeciwdziałający toksycznemu wpływowi glinu na organizm. Wykazano, że duże stężenie krzemu we krwi koreluje z mniejszym stężeniem glinu i jego mniejszym wchłanianiem.

Ponadto przypisuje się krzemowi korzystny wpływ na kondycję włosów i paznokci.

Źródła krzemu

Źródła krzemu w diecie to między innymi:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: owies, jęczmień, proso, brązowy ryż i pszenica
  • warzywa korzeniowe: marchew, buraki, rzodkiewka, seler i ziemniaki
  • warzywa liściaste: szpinak i kapusta
  • owoce: banany i jabłka
  • migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika
  • herbata z liści pokrzywy
  • piwo
  • niefiltrowana woda
  • kawa
  • soczewica.

Krzem – badanie

W laboratoriach można wykonać badanie stężenia krzemu we krwi.

Niedobór krzemu

U osób, które przeszły zabieg usunięcia żołądka, mimo prawidłowo zbilansowanej diety, stężenie krzemu we krwi może być mniejsze niż w populacji ogólnej.

Krzem – suplementacja

Zbilansowana dieta u zdrowych osób pokrywa zapotrzebowanie na krzem. Nie ma badań dotyczących toksyczności i dawki maksymalnej krzemu przyjmowanego w suplementacji. Krzem jest wydalany z moczem, dlatego przyjmowanie dużych dawek krzemu może powodować powikłania ze strony nerek.

Przyjmuje się, że krzem może zmniejszać ryzyko osteoporozy. Badania wskazują, że mężczyźni i kobiety przed menopauzą, w których diecie jest więcej krzemu, mają większą gęstość kości niż osoby z mniejszą podażą krzemu. Nie ustalono jednak, czy przyjmowanie suplementów krzemu zmniejsza ryzyko osteoporozy.

Prowadzi się badania, w jakich sytuacjach zdrowotnych korzystne może być przyjmowanie krzemu.

11.06.2024
Wybrane treści dla Ciebie
  • Zanokcica
  • Choroby paznokci
  • Wrastający paznokieć
  • Zakażenie paznokci bakterią Pseudomonas aeruginosa
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta