Na co zwracać uwagę, jedząc poza domem

dr hab. med. Małgorzata Malczewska-Malec, mgr Dominika Wnęk


Fot. pixabay.com

  • Unikaj produktów wędzonych i marynowanych
  • Zawsze wybieraj świeże, nie wędzone ryby oraz chude gatunki mięs (kurczak, indyk, chuda wołowina, cielęcina)
  • Unikaj piklowanych owoców i warzyw; jadaj je tylko w postaci surówek lub gotowane
  • Nie dosalaj
  • Unikaj słonych przekąsek, takich jak: paluszki, chipsy, orzeszki solone
  • Unikaj wszelkiego rodzaju sosów typu: musztarda, keczup, sos barbecue, sos czosnkowy.


03.01.2012
Wybrane treści dla Ciebie
  • Hipernatremia (nadmiar sodu) - przyczyny, objawy, leczenie
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Dieta w osteoporozie
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w łuszczycy
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Dieta w kamicy żółciowej
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta