Liofilizowana zawiesina żywych pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus przywraca i pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej jelit lub pochwy (w zależności od preparatu).
Ilość mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym człowieka szacuje się na ok. od 106 do 1012 w 1 g jego treści, w zależności od miejsca. Lactobacillus, czyli pałeczki kwasu mlekowego, są jednym z wielu gatunków. Najwięcej bytuje ich w jelicie grubym. Jest to tak zwana flora fizjologiczna, czyli prawidłowa, nie związana z procesami chorobowymi, a wręcz spełniająca wiele pożytecznych funkcji. Zaliczamy do nich: fermentację niektórych składników pokarmowych, stymulację systemu odpornościowego do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych, hamowanie rozwoju patogenów i szkodliwych bakterii, produkcja niektórych witamin (biotyna, witamina K) i hormonów. W wielu sytuacjach (antybiotykoterapia, wiek, stres, choroby i inne) skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym może ulegać zmianie. Może to prowadzić do różnych dolegliwości związanych z nieprawidłową pracą jelit (między innymi zaparcia, biegunki, bóle brzucha). Aby odbudować prawidłowy skład fory bakteryjnej stosuje się preparaty zawierające pałeczki Lactobacillus.
Podobną funkcję spełniają pałeczki kwasu mlekowego w drogach rodnych kobiet. Zawarte w preparatach dopochwowych rozkładają glikogen zawarty w nabłonku pochwy do kwasu mlekowego, zapewniając odpowiednią kwasowość wydzieliny pochwy. Kwaśne środowisko pochwy hamuje kolonizację bakterii chorobotwórczych.
Preparaty zawierające pałeczki kwasu mlekowego stosowane są w następujących przypadkach: podczas systemowej antybiotykoterapii lub po jej zakończeniu w celu przywrócenia i regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, pochwy oraz ochrony przed nadkażeniami grzybiczymi, wirusowymi i wtórnymi niedoborami witamin; we wspomagającym leczeniu biegunek infekcyjnych, poantybiotykowych, występujących w czasie podróży; w zaburzeniach czynnościowych jelit, zaparciach, zaburzeniach trawienia. Poprawiają one również trawienie laktozy. Wspomagają odporność organizmu. Stosowane są w postępowaniu dietetycznym w atopowym zapaleniu skóry.
W postaci globulek dopochwowych wspomagają leczenie upławów i stanów zapalnych narządów rodnych.
Niektóre preparaty doustne zawierają szczepy pałeczek opornych na penicylinę, ampicylinę, amoksycylinę, kloksacylinę, piperacylinę, cefradynę, cefuroksym, ceftazydym, imipenem, neomycynę, streptomycynę, gentamycynę, netylmycynę, tobramycynę, erytromycynę, doksycyklinę, kolistynę, klindamycynę, wankomycynę i kwas nalidyksowy.
Pałeczki kwasu mlekowego dostępne są w wielu postaciach doustnych (kapsułki, tabletki, tabletki do ssania, tabletki do żucia, a także, przeznaczone głównie dla niemowląt i dzieci: krople, zawiesina, proszek do sporządzania roztworu/zawiesiny i inne) i dopochwowych (kapsułki i tabletki dopochwowe, żel dopochwowy). W zależności od preparatu i wskazań producenta podaje się je raz lub kilka razy na dobę.
Zalecane jest stosowanie tych preparatów podczas i po antybiotykoterapii, najczęściej producenci sugeruję zachowanie co najmniej godzinnej przerwy pomiędzy podaniem antybiotyku i preparatu zawierającego pałeczki kwasu mlekowego.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł