Pytanie nadesłane do redakcji
Jakie leki zażywa się przy celiakii?
Odpowiedziała
dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi
Leczeniem celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej, czyli eliminacja wszelkich produktów zawierających gluten (głównie ziarna zbóż - pszenica, jęczmień i żyto). Nie trzeba stosować żadnych leków. Jedynie w postaciach opornych, o ciężkim przebiegu, w specjalistycznych ośrodkach stosuje się kortykosteroidy i inne leki immunosupresyjne.
Diety musi się przestrzegać w sposób niezwykle dokładny, ponieważ nawet bardzo niewielkie ilości glutenu mogą wywołać dolegliwości i zwiększać ryzyko powikłań. Nawet jeśli pacjenci z celiakią stosują skrupulatnie dietę bezglutenową, mogą popełniać bezwiednie błędy lub stosować "zanieczyszczone" glutenem produkty. Należy kupować produkty ze specjalnymi oznaczeniami, najlepiej z wyznaczonych sklepów.
Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów, zwłaszcza żelaza, kwasu foliowego i witaminy B6, cynku i selenu.
Czasami dieta bezglutenowa może prowadzić do zaparć, którym można zapobiegać, stosując preparaty błonnika i błonnik naturalny.
Nawet jeśli ustąpią objawy ze strony przewodu pokarmowego, pacjenci z celiakią powinni wykonywać okresowo kontrolne badania serologiczne (specjalnych przeciwciał z krwi) oraz endoskopowe z pobraniem wycinków do badania histopatologicznego (mikroskopowego). Takie badania służą kontroli skuteczności leczenia oraz wczesnemu rozpoznawaniu powikłań celiakii. Należy kontrolować morfologię krwi w celu wczesnego rozpoznania niedokrwistości oraz stężenia żelaza, wapnia, kwasu foliowego, witaminy B12 i innych witamin i mikroelementów, aby wcześnie uzupełniać ich niedobory. Do badań kontrolnych należy włączyć także densytometrię kośćca, gdyż celiakia zwiększa ryzyko osteoporozy.