Od czego zależy konsystencja stolca?

Pytanie nadesłane do redakcji

Dlaczego stolec ma konsystencję zbitych kulek (jak u owcy)?

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Stolec, czyli inaczej kał to pozostałości niestrawionych resztek pokarmowych, wody, bakterii bytujących w naszym jelicie, barwników żółciowych oraz złuszczonych komórek jelita.

Zarówno kształt, konsystencja, jak i kolor zależą od składu naszej diety, stopnia strawienia pokarmu, procentowej zawartości wody w suchej masie kału, czasu przechodzenia przez przewód pokarmowy.

Im dłuższy czas przechodzenia stolca przez jelito grube, tym stolec staje się twardszy i bobkowaty (przypominający kulki) - zmiany te powstają wtórnie do zwrotnego wchłaniania wody w jelicie.

Zmiany wyglądu stolca najczęściej wynikają z nieprawidłowej diety ubogiej we włókna roślinne (błonnik, celuloza) i/lub wodę, może to być działaniem ubocznym niektórych leków, a także chorób.

W klasyfikacji kształtu i konsystencji stolca można posłużyć się siedmiostopniową bristolską skalą stolca (Bristol stool scale).

Z reguły wystarcza modyfikacja diety, ale zmianę kształtu stolca rozpatrujemy w kontekście ewentualnie współwystępujących innych objawów, jak np. obecność świeżej krwi w stolcu czy bóle brzucha.

Piśmiennictwo:

Konturek S. (red.): Gastroenetrologia i hepatologia kliniczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
Parés D., Comas M., Dorcaratto D. i wsp.: Adaptation and validation of the Bristol scale stool form translated into the Spanish language among health professionals and patients. Rev. Esp. Enferm. Dig. 2009; 101: 312-316.
Rao S.S., Meduri K.: What is necessary to diagnose constipation? Best Pract. Res. Clin. Gastroenterol. 2011; 25: 127-140.
22.02.2013
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
Inne pytania
  • Powikłania kuracji eradykacyjnej Helicobacter pylori
  • Czy po leczeniu Helicobacter pylori należy stosować dietę?
  • Nadmierne odbijanie po posiłkach
  • Choroby odbytu
  • Krwiste wymioty po spożyciu alkoholu
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta