Cukinia to popularne warzywo. Podobnie jak większość warzyw zaliczana jest do produktów niskokalorycznych. Na jej bazie można przygotować smaczne zupy. Jest także doskonałym dodatkiem do makaronów i zapiekanek warzywnych.
Fot. Ralitsa Racheva/ pexels.com
Cukinia i kabaczek należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceaes), rodzaju dynia (Cucurbita), gatunku dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) i uważa się je za jej odmiany botaniczne.
Cukinia została wyhodowana we Włoszech pod koniec XIX wieku, a jej nazwa w języku włoskim oznacza mała dynia. W zachodniej i południowej Europie cukinia jest jednym z najważniejszych warzyw. Od lat także w Polsce wzrasta zainteresowanie tą rośliną.
Cukinia – wartość odżywcza
Cukinię zalicza się do produktów niskokalorycznych, 100 g tego warzywa ma tylko 15 kcal. Warzywo to dostarcza znikome ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Wśród składników mineralnych należy podkreślić dużą zawartość potasu.
Tabela. Wartość odżywcza 100 g cukinii | |
---|---|
wartość energetyczna [kcal] | 15 |
białko [g] | 1,2 |
tłuszcz ogółem[g] | 0,1 |
węglowodany ogółem [g] | 3,2 |
sacharoza [g] | 0,6 |
błonnik pokarmowy [g] | 1,0 |
sód [mg] | 3 |
potas [mg] | 250 |
wapń [mg] | 15 |
fosfor [mg] | 32 |
żelazo [mg] | 0,4 |
magnez [mg] | 22 |
β-karoten [µg] | 205 |
witamina D [µg] | 0 |
witamina E [mg] | 0,1 |
witamina B1 [mg] | 0,07 |
witamina B2 [mg] | 0,03 |
witamina B3 [mg] | 0,4 |
witamina C [mg] | 9 |
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003 |
Czy cukinia jest zdrowa?
Cukinię, podobnie jak inne warzywa, zalicza się do produktów pożądanych w diecie. Nie ma przeciwwskazań do spożywania cukinii. Mogą ją jeść wszystkie grupy wiekowe, również kobiety w ciąży i karmiące. Z uwagi na małą kaloryczność oraz małą ilość węglowodanów powinna być włączona do diety osób zmagających się z otyłością oraz chorujących na cukrzycę.
Cukinia – wykorzystanie w kuchni
Łagodny, niedominujący smak cukinii decyduje o tym, że może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. Warzywo to doskonale nadaje się jako dodatek do makaronu i baza leczo. Popularne są także placki ze startej cukinii. Warto przygotować także zapiekankę z warzyw, w której znajdzie się również cukinia. Z cukinii można przygotować także produkty na słodko. Dużą popularnością cieszy się ciasto z cukinii. Na bazie cukinii można również przygotować popularne zupy kremy.
Cukinia to warzywo, które ma także jadalne kwiaty. Nadają się one do nadziewania, ale z powodzeniem można je przygotować w cieście bądź zapiekać w piekarniku.