Cukinia - kaloryczność, wartości odżywcze, wykorzystanie w kuchni

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Cukinia to popularne warzywo. Podobnie jak większość warzyw zaliczana jest do produktów niskokalorycznych. Na jej bazie można przygotować smaczne zupy. Jest także doskonałym dodatkiem do makaronów i zapiekanek warzywnych.


Fot. Ralitsa Racheva/ pexels.com

Cukinia i kabaczek należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceaes), rodzaju dynia (Cucurbita), gatunku dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) i uważa się je za jej odmiany botaniczne.

Cukinia została wyhodowana we Włoszech pod koniec XIX wieku, a jej nazwa w języku włoskim oznacza mała dynia. W zachodniej i południowej Europie cukinia jest jednym z najważniejszych warzyw. Od lat także w Polsce wzrasta zainteresowanie tą rośliną.

Cukinia – wartość odżywcza

Cukinię zalicza się do produktów niskokalorycznych, 100 g tego warzywa ma tylko 15 kcal. Warzywo to dostarcza znikome ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Wśród składników mineralnych należy podkreślić dużą zawartość potasu.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g cukinii
wartość energetyczna [kcal] 15
białko [g] 1,2
tłuszcz ogółem[g] 0,1
węglowodany ogółem [g] 3,2
sacharoza [g] 0,6
błonnik pokarmowy [g] 1,0
sód [mg] 3
potas [mg] 250
wapń [mg] 15
fosfor [mg] 32
żelazo [mg] 0,4
magnez [mg] 22
β-karoten [µg] 205
witamina D [µg] 0
witamina E [mg] 0,1
witamina B1 [mg] 0,07
witamina B2 [mg] 0,03
witamina B3 [mg] 0,4
witamina C [mg] 9
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003

Czy cukinia jest zdrowa?

Cukinię, podobnie jak inne warzywa, zalicza się do produktów pożądanych w diecie. Nie ma przeciwwskazań do spożywania cukinii. Mogą ją jeść wszystkie grupy wiekowe, również kobiety w ciąży i karmiące. Z uwagi na małą kaloryczność oraz małą ilość węglowodanów powinna być włączona do diety osób zmagających się z otyłością oraz chorujących na cukrzycę.

Cukinia – wykorzystanie w kuchni

Łagodny, niedominujący smak cukinii decyduje o tym, że może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. Warzywo to doskonale nadaje się jako dodatek do makaronu i baza leczo. Popularne są także placki ze startej cukinii. Warto przygotować także zapiekankę z warzyw, w której znajdzie się również cukinia. Z cukinii można przygotować także produkty na słodko. Dużą popularnością cieszy się ciasto z cukinii. Na bazie cukinii można również przygotować popularne zupy kremy.

Cukinia to warzywo, które ma także jadalne kwiaty. Nadają się one do nadziewania, ale z powodzeniem można je przygotować w cieście bądź zapiekać w piekarniku.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

11.07.2024
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta