Marchew czy sok z marchwi - właściwości odżywcze, co jest zdrowsze?

dr n.med. Dominika Wnęk, dietetyk

Marchew to warzywo powszechnie spożywane w Polsce. Jej dostępność przez cały rok sprawia, że jest częstym dodatkiem do wielu potraw. Marchew dostarcza cennych składników odżywczych (potasu, wapnia, magnezu) oraz karotenoidów, które zalicza się do naturalnych przeciwutleniaczy.


Fot. Ralitsa Racheva/ pexels.com

Wartość odżywcza marchwi i soku z marchwi

Surowa marchew (pot. marchewka) charakteryzuje się mniejszą kalorycznością niż wyciśnięty z niej sok. Sok ponadto zawiera znacząco więcej sacharozy i mniej błonnika pokarmowego. Surowa marchew zawiera także więcej składników mineralnych, takich jak: sód, potas, wapń i magnez oraz β-karotenu w porównaniu z sokiem z marchwi. Poniżej w tabeli zestawiono porównanie wartości odżywczej marchwi i soku z marchwi.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g marchwi i soku z marchwi
  marchew sok z marchwi
wartość energetyczna [kcal] 27 43
białko [g] 1,0 0,4
tłuszcz ogółem [g] 0,2 0,1
węglowodany ogółem [g] 8,7 11,3
sacharoza [g] 2,0 9,0
błonnik pokarmowy [g] 3,6 1,3
sód [mg] 82 29
potas [mg] 282 99
wapń [mg] 36 13
fosfor [mg] 32 11
żelazo [mg] 0,5 0,2
magnez [mg] 16 6
β-karoten [µg] 9938 3478
witamina D [µg] 0 0
witamina E [mg] 0,51 0,18
witamina B1 [mg] 0,054 0,019
witamina B2 [mg] 0,054 0,019
witamina B3 [mg] 0,45 0,16
witamina C [mg] 3,4 1,2
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003

Marchew – źródło karotenoidów

Karotenoidy to główna grupa barwników odpowiedzialna za barwę marchwi. Wśród nich wymienia się β-karoten, który uznaje się za najbardziej aktywny związek z tej grupy, oraz α-karoten, γ-karoten i β-kryptoksantynę.

Marchew to także źródło innych karotenoidów wykazujących korzystny wpływ na zdrowie. Są to luteina i zeaksantyna. Te dwa związki biologicznie czynne odgrywają ważną rolę w diecie osób z zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD).

Powyższe związki zalicza się do antyoksydantów. Antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami, chronią organizm przed niekorzystnym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych. Ich nadmierne ilości prowadzą do zjawiska zwanego stresem oksydacyjnym, a to z kolei może być przyczyną niekorzystnych zmian, jakie zachodzą w obrębie ważnych struktur komórkowych organizmu (m.in. lipidów, białek, kwasów nukleinowych). Konsekwencją tego jest zwiększone ryzyko niektórych chorób – m.in. nowotworowych, miażdżycy, cukrzycy oraz chorób neurodegeneracyjnych.

Czy marchew jest zdrowa?

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę żywienia. Zgodnie z talerzem zdrowego żywienia połowę talerza powinny stanowić warzywa i owoce (z przewagą warzyw). W związku z tym w jadłospisie powinny się znaleźć różnorodne warzywa, w tym marchew.

Nie istnieją przeciwwskazania do spożycia marchwi (poza alergią na to warzywo), aczkolwiek przy nadmiernym spożyciu produktów żywnościowych i/lub suplementów zawierających β-karoten może dojść do karotenodermii. Stan ten oznacza żółte zabarwienie skóry, wywołane spożyciem nadmiernych ilości karotenoidów. Barwnik ten może się odkładać w skórze, głownie w warstwie rogowej naskórka. Przebarwienia najczęściej pojawiają się w obrębie skóry z dużą ilością gruczołów łojowych lub z grubą warstwą rogową (dłonie i stopy).

Zobacz: Uczulenie na marchew

Do produktów zawierających duże ilości β-karotenu zalicza się, poza marchwią, także morele, pomarańcze, mandarynki, bataty, mango i zielonolistne warzywa.

Karotenodermia związana z nadmierną ilością β-karotenu występuje częściej u niemowląt i dzieci, a rzadziej u osób dorosłych. Jest to spowodowane częstym spożyciem przecierów z owoców i warzyw bogatych w β-karoten.

Karotenodermia spowodowana spożyciem nadmiernych ilości β-karotenu ustępuje samoistnie po wyeliminowanie nadmiernych ilości tego składnika z diety.

Czy gotowana marchew też jest zdrowa?

Tak, gotowaną marchewkę zalicza się do produktów pożądanych w diecie. Wprawdzie charakteryzuje się wyższym indeksem glikemicznym niż marchew surowa, ale nie zmienia to faktu, że spożywa się ją w połączeniu z innymi produktami żywnościowymi. I tak dodatek do gotowanej lub duszonej marchewki produktów będących źródłem białka (np. drobiu, ryb, jaj, nasion roślin strączkowych) oraz tłuszczu obniża jej indeks glikemiczny.

Sok z marchwi – przeciwwskazania

Sok z marchwi może być bezpiecznie spożywany przez większość osób. Jak opisano powyżej, nadmierne ilości produktów bogatych w β-karoten mogą prowadzić do karotenodermii, zaleca się więc jego zdroworozsądkowe spożycie.

Wyjątek stanowią osoby z alergią na marchew, którzy powinni wykluczyć produkty z marchwi z diety. Drugą grupą osób, które powinny unikać nadmiernych ilości soku z marchwi, są chorzy na cukrzycę – z uwagi na dużą zawartość sacharozy.

Piśmiennictwo

Fatima R., Arif T., Sami M.: Diet-induced carotenoderma – a rare clinical presentation. Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020; 107 (5): 481–483. doi:10.5114/dr.2020.101678

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

11.07.2024
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta a trądzik
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta