Fasola szparagowa - właściwości odżywcze, gotowanie, mrożenie

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Fasola szparagowa (pot. fasolka szparagowa, szparagówka) to jedna z odmian fasoli zwyczajnej. Jest to niskokaloryczne warzywo, charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym. Choć świeżą fasolę szparagową mamy tylko w miesiącach letnich, warto włączyć to warzywo do diety również w miesiącach zimowych, korzystając z fasoli mrożonej.


Fot. Mateusz Feliksik/ pexels.com

Fasola szparagowa - odmiany

Fasola szparagowa (pot. fasolka szparagowa) jest jedną z odmian fasoli zwykłej. Poszczególne odmiany fasoli szparagowej różnią się między sobą wysokością łodygi, kolorem strąków, wielkością nasion, zawartością w nim włókien oraz okresem wzrostu i rozwoju rośliny.

Najczęściej w sprzedaży można spotkać fasole szparagowe zielone i żółtostrąkowe. Spotyka się także odmianę o fioletowo-niebieskiej barwie. W tym przypadku fasola charakteryzuje się długimi, płaskimi strąkami, które są pozbawione włókien. Po ugotowaniu fasola ta zmienia barwę na zieloną.

Fasola szparagowa – właściwości odżywcze

Fasola szparagowa to warzywo niskokaloryczne, o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera ona stosunkowo duże ilości błonnika pokarmowego – 200 g fasoli szparagowej dostarcza prawie 8 g tego składnika pokarmowego. Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje duża zawartość potasu oraz, jak na warzywo, także wapnia. Poniżej w tabeli przedstawiono wartość odżywczą 100 g fasoli szparagowej.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g fasoli szparagowej
wartość energetyczna [kcal] 27
białko [g] 2,4
tłuszcz [g] 0,2
węglowodany ogółem [g] 7,6
sacharoza [g] 0,5
błonnik pokarmowy [g] 3,9
sód [mg] 6
potas [mg] 264
wapń [mg] 65
fosfor [mg] 44
żelazo [mg] 1,1
magnez [mg] 22
β-karoten [µg] 378
witamina D [µg] 0
witamina E [mg] 0,28
witamina B1 [mg] 0,08
witamina B2 [mg] 0,11
witamina B3 [mg] 0,5
witamina C [mg] 23,8
Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003

Jak ugotować fasolę szparagową?

Przed ugotowaniem fasolę szparagową należy umyć oraz pozbawić końcówek strąka. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do wrzącej wody. Czas gotowania zależy od odmiany fasoli oraz od jej świeżości. Żółte odmiany wymagają krótszego gotowania i zwykle są już gotowe do spożycia po około 10 minutach. Z kolei zielone odmiany mogą wymagać nawet 20-minutowego gotowania. Podobnie – młode fasolki będą się gotować krócej niż te mocno dojrzałe.

Z czym podawać fasolę szparagową?

Najbardziej popularny sposób podania fasoli szparagowej to przygotowanie jej z dodatkiem bułki tartej podsmażonej na maśle. Choć walory smakowe takiego dania są niepodważalne, to jest to jednak posiłek ciężkostrawny i najlepiej spożywać go jedynie okazjonalnie.

Fasolka szparagowa nadaje się także do podania w formie sałatek, jako jeden ze składników. Wystarczy dodać rukolę, pomidorki koktajlowe, ogórki i cebulę. Następnie należy wszystko wymieszać i polać sosem winegret.

Ugotowana fasola bardzo dobrze komponuje się także z dodatkiem sezamu i orzechów. Niektórzy przygotowują na jej bazie również różnego rodzaju tarty warzywne.

Mrożona fasola szparagowa

Ponieważ fasola szparagowa jest dostępna w sprzedaży od czerwca do września, w pozostałych miesiącach można korzystać z fasoli szparagowej mrożonej. Zamrażanie jest najlepszą metodę utrwalania warzyw (oraz owoców) – zachowane są wszelkie cechy smakowo-zapachowe oraz wartość odżywcza.

Fasolka szparagowa a dna moczanowa

Z diety osób chorujących na dnę moczanową należy wykluczyć produkty dostarczające puryn. Są to związki, które podnoszą stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi. Do produktów takich zalicza się: czerwone mięso, podroby, niektóre gatunki ryb i owoce morza oraz nasiona roślin strączkowych.

Okazuje się jednak, że istnieje różnica we wpływie puryn na stężenie kwasu moczowego w zależności od ich źródła pokarmowego (zwierzęce vs roślinne). Różnice te tłumaczy się m.in. zawartością puryn w poszczególnych produktach żywnościowych oraz ich biodostępnością. W związku z tym uważa się obecnie, że nie ma podstaw naukowych do eliminowania nasion roślin strączkowych, w tym fasolki szparagowej, z diety osób z dną moczanową.

Przeczytaj również: Rośliny strączkowe a dna moczanowa

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

09.07.2024
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Śródmiąższowe zapalenie nerek
  • Dna moczanowa
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta