Cykoria

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Cykoria to roślina obejmująca kilka odmian botanicznych. Jedną z nich jest cykoria sałatowa o charakterystycznym lekko gorzkim smaku. Z kolei z korzenia cykorii podróżnik pozyskuje się roślinny produkt leczniczy łagodzący problemy trawienne.


Fot. Micheile OlivieStrauss/ pexels.com

Cykoria i jej odmiany botaniczne

Cykoria należy do rodziny astrowatych, gatunku Cichorium intybus L. Gatunek ten zawiera kilka odmian botanicznych:

  • cykorię podróżnik (wykorzystywaną w przemyśle farmaceutycznym)
  • cykorię korzeniową (z której pozyskuje się kawę zbożową) oraz
  • cykorię sałatową.

Cykoria sałatowa

Jest to jedna z odmian botanicznych cykorii. Zaliczana jest do warzyw liściastych. Charakteryzuje się wydłużoną główką w kolorze biało-zielonym/żółtym lub biało-fioletowym. Cykoria sałatowa ma lekko gorzki smak. Im bielsza główka, tym gorzki smak będzie mniej intensywny. Liście nabierają zielonej barwy pod wpływem światła i czasami są tak gorzkie, że są trudne do spożycia.

Cykoria sałatowa jest dostępna w sprzedaży późną jesienią, zimą oraz wczesną wiosną. Z tego powodu powszechnie nazywa się ją także sałatą zimową.

Tabela. Cykoria sałatowa – wartość odżywcza
Wartość odżywcza 100 g cykorii
wartość energetyczna [kcal] 21
białko [g] 1,7
tłuszcz [g] 0,2
węglowodany [g] 4,1
sacharoza [g] 0,5
błonnik pokarmowy [g] 1,0
sód [mg] 6
potas [mg] 237
wapń [mg] 32
fosfor [mg] 32
żelazo [mg] 0,9
magnez [mg] 15
β-karoten [µg] 1586
witamina D [µg] 0
witamina E [mg] 0,1
witamina B1 [mg] 0,063
witamina B2 [mg] 0,041
witamina B3 [mg] 0,3
witamina C [mg] 10
Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003

Cykoria sałatowa – wykorzystanie w kuchni

Cykoria może być spożywana na surowo, w formie sałatki. Bardzo często jest ona jednym ze składników mieszanek różnych sałat (tzw. mixów sałatkowych). Z uwagi na swoją lekką goryczkę dobrze komponuje się ze świeżymi słodkimi owocami (jabłkiem, gruszką, pomarańczą) lub owocami suszonymi (jak np. figi). Warzywo to można także zapiekać w piekarniku. Wystarczy przeciąć główkę na pół, skropić lekko oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. Tak przygotowaną cykorię zapieka się do momentu, aż lekko zmięknie. Na koniec można wszystko posypać serem z niebieską pleśnią i posiekanymi orzechami włoskimi.

Korzeń cykorii podróżnik

Korzeń cykorii podróżnik jest to tradycyjny roślinny produkt leczniczy, który wykorzystuje się w łagodzeniu objawów związanych z zaburzeniami trawienia (uczucie pełności, wzdęcia, spowolnione trawienie) oraz w okresowej utracie apetytu. Jeżeli powyższe objawy utrzymują się dłużej niż 2 tygodnie (pomimo stosowania produktu leczniczego), należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Cykoria – źródło inuliny

Inulina to wielocukier zapasowy szeroko rozpowszechniony w świecie roślinnym. Związek ten składa się z jednostek β-D-fruktozy połączonych wiązaniami β-1,2-glikozydowymi. Do roślin, które są źródłem inuliny, zalicza się oprócz cykorii m.in.: topinambur, mniszek, łopian, cebulę, czosnek, pory, banany, karczochy i szparagi.

Inulinę zalicza się do prebiotyków, co oznacza, że jest ona substratem selektywnie wykorzystywanym przez drobnoustroje gospodarza (człowieka), które wywierają korzystny (udokumentowany badaniami) efekt zdrowotny. I tak inulina nie jest trawiona ani wchłaniana w przewodzie pokarmowym człowieka, ale ulega fermentacji bakteryjnej, stymulując wzrost pałeczek kwasu mlekowego, głównie z rodzaju Bifidobacterium. W efekcie dochodzi do powstania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz obniżenia pH środowiska. Konsekwencją jest zmiana składu mikrobioty jelitowej i zmniejszenia ilości bakterii patogennych.

Inulina z cykorii – skutki uboczne

Inulina posiada status GRAS (Generally Recognized As Safe), nadany przez amerykańską FDA (Food and Drug Administration – Agencja ds. Żywności i Leków). Oznacza to, że powszechnie uznawana jest za bezpieczną.

Choć przyjmowanie inuliny nie powinno powodować skutków ubocznych, to u niektórych osób może ona prowadzić do wzdęć, nudności i bólów brzucha.

„Kawa” z cykorii

Kawę taką otrzymuje się z prażonego korzenia cykorii korzeniowej, często z innymi dodatkami, takimi jak: żyto, owies, topinambur lub burak cukrowy. Jest to napój, który nie zawiera kofeiny, może być zatem spożywany przez osoby, które nie chcą wprowadzać tego składnika do swojej diety.

Kawa z cykorii charakteryzuje się z lekko słodkim, orzechowym smakiem. Może być spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją łączyć z mlekiem krowim lub dowolnym napojem roślinnym. Niektóre wersje kawy z cykorią są wzbogacone o aromatyczne przyprawy, takie jak: cynamon, kardamon, imbir lub wanilia.

Piśmiennictwo

Sheng W., Ji G., Zhang L.: Immunomodulatory effects of inulin and its intestinal metabolites. Front. Immunol., 2023; 14: 1224092

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

04.07.2024
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta