„Mleko” kokosowe to produkt wykorzystywany głównie to przygotowywania owsianek i koktajli. Napój ten nie zawiera laktozy ani glutenu. Z uwagi na fakt, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie dostarcza cholesterolu. „Mleko” kokosowe jest jednak źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie powinny być ograniczane.
Fot. Roberto Munoz/ pexels.com
„Mleko” kokosowe (napój kokosowy) - czy jest zdrowe?
Mleko kokosowe zawiera stosunkowo dużo tłuszczu, przede wszystkim wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jako produkt pochodzenia roślinnego nie zawiera cholesterolu. Niestety zawiera on także niewielką ilość białka. Kaloryczność takiego produktu wynosi około 20 kcal/100 ml, przy założeniu, że napój nie zawiera dodatku cukru. Produkt ten nie zawiera laktozy, dlatego może być spożywany u osób z nietolerancją tego cukru. Z uwagi na odmienny skład od mleka krowiego, napój kokosowy nie może stanowić jego substytutu. Kupując napój kokosowy, należy wybierać produkty naturalne, bez dodatku cukru, fortyfikowane w wapń, witaminę B12 oraz witaminę D.
„Mleko” kokosowe – wykorzystanie w kuchni
Ma lekko słodki smak, dlatego nadaje się do przygotowania koktajli oraz jako dodatek do deserów, zup i sosów. „Mleka” kokosowego nie należy mylić z wodą kokosową. To, co znajduje się we wnętrzu orzecha kokosowego, to woda kokosowa. Mleko natomiast powstaje po zalaniu gorącą wodą miąższu lub rozdrobnionej kopry (wysuszonego miąższu), odstawieniu, a następnie odciśnięciu przez gazę.
Zobacz również: Olej kokosowy w świetle badań naukowych
„Mleczko” kokosowe z puszki
Jest to produkt, który może zawierać od 5 do 25% tłuszczu. Im wyższa jest zawartość tłuszczu, tym mleczko ma bardziej kremową konsystencję oraz intensywniejszy kokosowy smak. Mleczka charakteryzujące się najwyższą zawartością tłuszczu, wykorzystuje się najczęściej do ubijania, przekładania ciast oraz przygotowania wegańskich lodów.
Jak przygotować „mleko” kokosowe (napój kokosowy) w domu?
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 litry wody
Przygotowanie:
- Zagotować 2 l wody. 1 litr wody wlać do blendera, dodać wiórki, miksować na wysokich obrotach ok. 3 minut.
- Następnie gęste sitko położyć na misce. Przelać zmiksowane wiórki z wodą i dokładnie odcisnąć (w ten sposób część napoju jest już gotowa).
- Do blendera wlać pozostałą wodę, dodać odciśnięte wiórki i ponownie zmiksować, a następnie odcedzić przez sito (w ten sposób powstaje druga część napoju).
- Z podanych składników otrzymujemy ok. 1500 ml „mleka” kokosowego. Można je przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem napój należy wstrząsnąć.