„Mleko” ryżowe – właściwości, jak je zrobić, czy nadaje się dla dzieci?

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

„Mleko” ryżowe charakteryzuje się największa zawartością węglowodanów ogółem (w porównaniu do napoju sojowego, migdałowego, owsianego czy kokosowego). Jest to produkt nie zawierający laktozy i glutenu.


Fot. Kai-Chieh Chan/ pexels.com

„Mleko” ryżowe - wartość odżywcza

Kaloryczność napoju ryżowego wynosi 47 kcal w 100 g produktu. Zawartość węglowodanów ogółem jest prawie dwukrotnie wyższa niż w przypadku mleka krowiego. Porównanie zawartości poszczególnych składników pokarmowych napoju ryżowego i mleka krowiego przedstawiono w tabeli poniżej.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g napoju ryżowego w porównaniu z 100 g mleka krowiego
  napój ryżowy mleko krowie 3,2 % tł.
wartość energetyczna [kcal] 47 60
białko [g] 0,1 3,2
węglowodany ogółem [g] 9,4 4,7
cukry [g] 4,0 3,2
tłuszcz ogółem [g] 1,0 3,2
nasycone kwasy tłuszczowe [g] 0,1 1,2

„Mleko” ryżowe jest często wykorzystywane u osób z nietolerancją laktozy, alergią na soję oraz u osób z fenyloketonurią. Ponadto – ponieważ nie zawiera glutenu – mogą je spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Napój ryżowy - czy jest odpowiedni dla niemowlaka?

Napój ryżowy, podobnie jak inne wegańskie substytuty mleka, nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego zaopatrzenia organizmu dziecka w 1. roku życia na składniki odżywcze. Spożycie „mleka” ryżowego i innych napojów roślinnych nie może stanowić alternatywy dla mleka matki lub preparatów mleka modyfikowanego (lub, jeśli to konieczne, preparatów mlekozastępczych).

Więcej na ten temat:

Napój ryżowy – czy jest odpowiedni dla dzieci?

Nie zaleca się napoju ryżowego w diecie dzieci do 5. roku życia. Napój ten może stanowić źródło toksycznego arsenu, który w nadmiarze może być dla dzieci szkodliwy. Podobnie związek ten może się znajdować w różnego rodzaju wafelkach oraz kaszkach i kleikach przeznaczonych dla dzieci. U starszych dzieci zdroworozsądkowe podawanie mleka ryżowego (najlepiej fortyfikowanego w wapń) do odpowiednio zbilansowanej diety oraz jego wymienne podawanie z produktami przygotowanymi z innych rodzajów zbóż, nie powinno powodować negatywnych skutków zdrowotnych.

Jak przygotować mleko ryżowe w domu?

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 4 łyżki ryżu (białego lub brązowego), szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Ryż należy opłukać, wsypać do 2 litrów wody, dodać szczyptę soli, a następnie gotować pod przykryciem 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do przykrycia garnka warto wykorzystać pokrywkę z dziurką, a jeśli takiej nie mamy, zwykłą przykrywkę lekko uchylamy, aby część wody odparowała (około 300 ml).
  • Po 2 godzinach wszystko studzimy, dodajemy cukier i miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  • Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce najdłużej 2 dni; przed użyciem należy je wstrząsnąć.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

03.06.2024
Wybrane treści dla Ciebie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta