„Mleko” ryżowe charakteryzuje się największa zawartością węglowodanów ogółem (w porównaniu do napoju sojowego, migdałowego, owsianego czy kokosowego). Jest to produkt nie zawierający laktozy i glutenu.
Fot. Kai-Chieh Chan/ pexels.com
„Mleko” ryżowe - wartość odżywcza
Kaloryczność napoju ryżowego wynosi 47 kcal w 100 g produktu. Zawartość węglowodanów ogółem jest prawie dwukrotnie wyższa niż w przypadku mleka krowiego. Porównanie zawartości poszczególnych składników pokarmowych napoju ryżowego i mleka krowiego przedstawiono w tabeli poniżej.
Tabela. Wartość odżywcza 100 g napoju ryżowego w porównaniu z 100 g mleka krowiego | ||
---|---|---|
napój ryżowy | mleko krowie 3,2 % tł. | |
wartość energetyczna [kcal] | 47 | 60 |
białko [g] | 0,1 | 3,2 |
węglowodany ogółem [g] | 9,4 | 4,7 |
cukry [g] | 4,0 | 3,2 |
tłuszcz ogółem [g] | 1,0 | 3,2 |
nasycone kwasy tłuszczowe [g] | 0,1 | 1,2 |
„Mleko” ryżowe jest często wykorzystywane u osób z nietolerancją laktozy, alergią na soję oraz u osób z fenyloketonurią. Ponadto – ponieważ nie zawiera glutenu – mogą je spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią.
Napój ryżowy - czy jest odpowiedni dla niemowlaka?
Napój ryżowy, podobnie jak inne wegańskie substytuty mleka, nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego zaopatrzenia organizmu dziecka w 1. roku życia na składniki odżywcze. Spożycie „mleka” ryżowego i innych napojów roślinnych nie może stanowić alternatywy dla mleka matki lub preparatów mleka modyfikowanego (lub, jeśli to konieczne, preparatów mlekozastępczych).
Więcej na ten temat:
- Co zrobić, gdy nie mogę karmić piersią?
- Żywienie niemowląt niekarmionych piersią
- Wskazania do zastosowania bezlaktozowych preparatów mleka modyfikowanego u niemowląt
Napój ryżowy – czy jest odpowiedni dla dzieci?
Nie zaleca się napoju ryżowego w diecie dzieci do 5. roku życia. Napój ten może stanowić źródło toksycznego arsenu, który w nadmiarze może być dla dzieci szkodliwy. Podobnie związek ten może się znajdować w różnego rodzaju wafelkach oraz kaszkach i kleikach przeznaczonych dla dzieci. U starszych dzieci zdroworozsądkowe podawanie mleka ryżowego (najlepiej fortyfikowanego w wapń) do odpowiednio zbilansowanej diety oraz jego wymienne podawanie z produktami przygotowanymi z innych rodzajów zbóż, nie powinno powodować negatywnych skutków zdrowotnych.
Jak przygotować mleko ryżowe w domu?
Składniki:
- 2 litry wody
- 4 łyżki ryżu (białego lub brązowego), szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Ryż należy opłukać, wsypać do 2 litrów wody, dodać szczyptę soli, a następnie gotować pod przykryciem 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do przykrycia garnka warto wykorzystać pokrywkę z dziurką, a jeśli takiej nie mamy, zwykłą przykrywkę lekko uchylamy, aby część wody odparowała (około 300 ml).
- Po 2 godzinach wszystko studzimy, dodajemy cukier i miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
- Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce najdłużej 2 dni; przed użyciem należy je wstrząsnąć.