Mleko kozie to produkt o zbliżonym składzie podstawowych składników pokarmowych (białka, tłuszczu i laktozy) do mleka krowiego. Jednak z uwagi na nadmierne ilości niektórych składników mineralnych i niedobór witaminy B12 nie można go stosować w pewnych grupach wiekowych
Fot. Reijo Telaranta/ pexels.com
Mleko kozie – wartość odżywcza
Mleko kozie charakteryzuje się taką samą zawartością białka i tłuszczu co mleko krowie. Zawiera ono także laktozę, w nieznacznie mniejszej ilości niż w przypadku mleka krowiego. Porównanie wartości odżywczej tych dwóch produktów żywnościowych przedstawiono w tabeli poniżej.
Tabela. Zawartość białka, tłuszczu i laktozy w 100 g mleka koziego i krowiego | ||
---|---|---|
mleko kozie | mleko krowie | |
białko | 3,1 | 3,1 |
tłuszcz | 3,5 | 3,5 |
laktoza | 4,6 | 4,9 |
Pomimo podobnej zawartości białka, mleko kozie charakteryzuje się mniejszymi micelami kazeinowymi. Fakt ten decyduje o tym, że białka mleka koziego są szybciej i łatwiej trawione przez enzymy obecne w żołądku i dwunastnicy. Ponadto średnica kuleczek tłuszczowych mleka koziego jest mniejsza niż w przypadku mleka krowiego, co ułatwia łatwiejszy dostęp do nich enzymów odpowiedzialnych za trawienie tłuszczu.
Mleko kozie – czy jest odpowiednie dla niemowląt?
Niemodyfikowanego mleka koziego nie należy podawać jako głównego posiłku u niemowląt <12. miesiąca życia. Zawiera ono bardzo duże ilości niektórych składników mineralnych (m.in. wapnia, magnezu i fosforu), przekraczające znacznie ilość tych składników w mleku kobiecym. Ponadto jest ono ubogie w kwas foliowy i witaminę B12, co może zwiększać ryzyko niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i/lub witaminy B12.
Mleko kozie modyfikowane
Mleko kozie jako źródło białka może być wykorzystywane w mleku modyfikowanym. Produkt taki, podobnie jak preparaty dla niemowląt wytwarzanych z mleka krowiego, powinien spełniać wymagania określone w odpowiednich dyrektywach Komisji Europejskiej.
Modyfikacja mleka koziego, podobnie jak krowiego, jest niezbędna, ponieważ mleko takie nie nadaje się do żywienia niemowląt <12. miesiąca życia. Modyfikowane mleko kozie uznaje się za bezpieczne i jest ono zarejestrowane do stosowania u niemowląt w wielu krajach, również w UE.
Czy mleko kozie można stosować przy alergii na białka mleka krowiego?
Mleka koziego nie należy podawać dziecku, u którego zdiagnozowano alergię na białka mleka krowiego (dotyczy to także mleka koziego modyfikowanego). Tłumaczy się to faktem, że u wielu dzieci obserwuje się krzyżową alergię na białka mleka zwierząt kopytnych (w α-kazeinach krowy i kozy 87–98% łańcuchów polipeptydów ma identyczną budowę i zawiera te same aminokwasy). Dzieci z alergią na białka mleka krowiego powinny bazować na preparatach mlekozastępczych o znacznym stopniu hydrolizy białka.
U dzieci oraz dorosłych z alergią na białka mleka krowiego mleko kozie może powodować nieżyt nosa, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, astmę, a w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.