„Mleko” migdałowe – wartość energetyczna [kcal], właściwości i wykorzystanie w kuchni

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

„Mleko” migdałowe charakteryzuje się małą wartością energetyczną. Napój ten, podobnie jak inne napoje roślinne, nie dostarcza cholesterolu i laktozy. Może on być szeroko wykorzystywany w kuchni, na jego bazie można przygotowywać owsianki, naleśniki i omlety.


Fot. Polina Tankilevitch/ pexels.com

„Mleko” migdałowe – wartość odżywcza

Kaloryczność napoju migdałowego wynosi około 30 kcal w 100 g produktu. Jest to dwukrotnie mniej niż w przypadku mleka krowiego o zawartości tłuszczu 3,2 %. Porównanie zawartości poszczególnych składników pokarmowych napoju migdałowego i mleka krowiego przedstawiono w tabeli poniżej.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g napoju migdałowego w porównaniu ze 100 g mleka krowiego
 napój migdałowymleko krowie 3,2 % tł.
wartość energetyczna [kcal]3460
białko [g]0,83,2
węglowodany ogółem [g]4,04,7
cukry [g]3,53,2
tłuszcz ogółem [g]1,43,2
nasycone kwasy tłuszczowe [g]0,11,2

Podobnie jak inne rodzaje napojów roślinnych, napój migdałowy nie zawiera laktozy. Z powodzeniem mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, a także osoby uczulone na soję. Jako produkt naturalnie roślinny nie dostarcza cholesterolu pokarmowego. Napój migdałowy nie zawiera glutenu, dlatego mogą go stosować osoby realizujące dietę bezglutenową.

„Mleko migdałowe” – czy jest odpowiednie dla niemowlaka?

„Mleko” migdałowe nie pokrywa w pełni zapotrzebowania dziecka w 1. roku życia na składniki odżywcze, a jego spożywanie nie może stanowić alternatywy dla mleka matki lub preparatów mleka modyfikowanego czy też preparatów mlekozastępczych.

Zobacz: Co zrobić, gdy nie mogę karmić piersią?

Nawet fortyfikacja (wzbogacanie) napojów roślinnych odpowiednią ilością mikroelementów nie zapewnia ich efektywnego wykorzystania z uwagi na odmienną dostępność biologiczną składników mineralnych z produktów wzbogacanych (np. wykorzystanie wapnia w napojach roślinnych jest ograniczone m.in. z powodu niekorzystnego stosunku wapnia do fosforu, braku laktozy, małej zawartości białka oraz obecności fitynianów w napojach roślinnych).

Napój migdałowy – wykorzystanie w kuchni

Napój migdałowy, podobnie jak inne rodzaje „mleka” roślinnego, można wykorzystywać do przygotowania owsianek, koktajli, naleśników i omletów. Z powodzeniem sprawdzi się także jako dodatek do kawy (z łatwością można go spienić, podobnie jak mleko krowie) oraz kakao.

Jak przygotować „mleko” migdałowe w domu?

Składniki:
250 g migdałów, 2 litry wody

Przygotowanie:

  • migdały wsypać do miski, zalać wodą, a następnie odstawić na około 8 godzin
  • po tym czasie migdały odcedzić i włożyć do blendera
  • następnie przygotować 2 litry wody i odpowiednią ilość (tyle, ile się zmieści) wlać do blendera; migdały wraz z dodaną wodą należy miksować na najwyższych obrotach
  • po zmiksowaniu przelać wszystko przez gęste sito i dobrze odcisnąć drewnianą łyżką (pierwsza porcja napoju gotowa)
  • pozostałą po odciśnięciu papkę włożyć do blendera i ponownie zmiksować z pozostałą ilością wody; następnie powtórzyć odciskanie na sitku. po tej czynności jest gotowa druga porcja; napój należy przechowywać w lodówce do 3 dni.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

24.05.2024
Zobacz także
  • Orzechy — korzyści dla zdrowia, składniki mineralne
  • Migdały - właściwości
  • Czy w okresie karmienia piersią mogę jeść migdały?
  • Na śniadanie owsianka, na podwieczorek garść migdałów
Wybrane treści dla Ciebie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta