„Mleko” migdałowe charakteryzuje się małą wartością energetyczną. Napój ten, podobnie jak inne napoje roślinne, nie dostarcza cholesterolu i laktozy. Może on być szeroko wykorzystywany w kuchni, na jego bazie można przygotowywać owsianki, naleśniki i omlety.
Fot. Polina Tankilevitch/ pexels.com
„Mleko” migdałowe – wartość odżywcza
Kaloryczność napoju migdałowego wynosi około 30 kcal w 100 g produktu. Jest to dwukrotnie mniej niż w przypadku mleka krowiego o zawartości tłuszczu 3,2 %. Porównanie zawartości poszczególnych składników pokarmowych napoju migdałowego i mleka krowiego przedstawiono w tabeli poniżej.
Tabela. Wartość odżywcza 100 g napoju migdałowego w porównaniu ze 100 g mleka krowiego | ||
---|---|---|
napój migdałowy | mleko krowie 3,2 % tł. | |
wartość energetyczna [kcal] | 34 | 60 |
białko [g] | 0,8 | 3,2 |
węglowodany ogółem [g] | 4,0 | 4,7 |
cukry [g] | 3,5 | 3,2 |
tłuszcz ogółem [g] | 1,4 | 3,2 |
nasycone kwasy tłuszczowe [g] | 0,1 | 1,2 |
Podobnie jak inne rodzaje napojów roślinnych, napój migdałowy nie zawiera laktozy. Z powodzeniem mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, a także osoby uczulone na soję. Jako produkt naturalnie roślinny nie dostarcza cholesterolu pokarmowego. Napój migdałowy nie zawiera glutenu, dlatego mogą go stosować osoby realizujące dietę bezglutenową.
„Mleko migdałowe” – czy jest odpowiednie dla niemowlaka?
„Mleko” migdałowe nie pokrywa w pełni zapotrzebowania dziecka w 1. roku życia na składniki odżywcze, a jego spożywanie nie może stanowić alternatywy dla mleka matki lub preparatów mleka modyfikowanego czy też preparatów mlekozastępczych.
Zobacz: Co zrobić, gdy nie mogę karmić piersią?
Nawet fortyfikacja (wzbogacanie) napojów roślinnych odpowiednią ilością mikroelementów nie zapewnia ich efektywnego wykorzystania z uwagi na odmienną dostępność biologiczną składników mineralnych z produktów wzbogacanych (np. wykorzystanie wapnia w napojach roślinnych jest ograniczone m.in. z powodu niekorzystnego stosunku wapnia do fosforu, braku laktozy, małej zawartości białka oraz obecności fitynianów w napojach roślinnych).
Napój migdałowy – wykorzystanie w kuchni
Napój migdałowy, podobnie jak inne rodzaje „mleka” roślinnego, można wykorzystywać do przygotowania owsianek, koktajli, naleśników i omletów. Z powodzeniem sprawdzi się także jako dodatek do kawy (z łatwością można go spienić, podobnie jak mleko krowie) oraz kakao.
Jak przygotować „mleko” migdałowe w domu?
Składniki:
250 g migdałów, 2 litry wody
Przygotowanie:
- migdały wsypać do miski, zalać wodą, a następnie odstawić na około 8 godzin
- po tym czasie migdały odcedzić i włożyć do blendera
- następnie przygotować 2 litry wody i odpowiednią ilość (tyle, ile się zmieści) wlać do blendera; migdały wraz z dodaną wodą należy miksować na najwyższych obrotach
- po zmiksowaniu przelać wszystko przez gęste sito i dobrze odcisnąć drewnianą łyżką (pierwsza porcja napoju gotowa)
- pozostałą po odciśnięciu papkę włożyć do blendera i ponownie zmiksować z pozostałą ilością wody; następnie powtórzyć odciskanie na sitku. po tej czynności jest gotowa druga porcja; napój należy przechowywać w lodówce do 3 dni.