„Mleko” owsiane to popularny napój roślinny. Charakteryzuje się słodkim smakiem, dlatego często wykorzystywany jest do przygotowania owsianki. Jednym ze związków obecnych w napoju owsianym jest β-glukan, rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która wykazuje korzystny wpływ na zdrowie.
Fot. Helloaesthe/ pexels.com
„Mleko” owsiane (napój owsiany) - wartość odżywcza
Napój owsiany charakteryzuje się niższą kalorycznością (około 40 kcal/100 g produktu) w porównaniu z mlekiem krowim (o zawartości 3,2% tłuszczu). Z uwagi, że jest to produkt pochodzenia roślinnego nie dostarcza cholesterolu. Napój roślinny nie zawiera także laktozy, dlatego może być spożywany przez osoby z nietolerancją tego cukru. Zawiera także mniej tłuszczu i białka niż mleko krowie. Z kolei zawartość węglowodanów ogółem jest niemalże dwukrotnie wyższa i wynosi około 7 g w 100 ml.
Napój owsiany zawiera w składzie rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego zwaną β-glukanem. Frakcja ta zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (potocznie zwanego „złym” cholesterolem). β-glukan ma zdolność wiązania kwasów żółciowych oraz ogranicza wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Dzięki tym właściwościom „mleko” owsiane może być cennym składnikiem diety osób z zaburzeniami lipidowymi. Wśród innych korzyści należy zwrócić uwagę na fakt, że β-glukan zmniejsza stężenie glukozy we krwi oraz wspomaga leczenie nadwagi i otyłości – ułatwia kontrolę masy ciała, gdyż po jego spożyciu zwiększone stężenie cholecystokininy we krwi utrzymuje się przez dłuższy czas, co powoduje dłuższe odczuwanie sytości. W piśmiennictwie naukowym można znaleźć informację, że 200 ml napoju owsianego dostarcza około 1 g β-glukanu.
Czy „mleko” owsiane zawiera gluten?
Owies zaliczany jest do produktów naturalnie bezglutenowych. Zwraca się jednak uwagę, że może być przetwarzany w tych samych zakładach, co ziarna zawierające gluten. Z tego względu osoby chorujące na celiakię i z alergią na gluten powinny zachować ostrożność. W takiej sytuacji zaleca się zakup napojów oznaczonych jako bezglutenowe.
Czy „mleko” owsiane to napój odpowiedni dla niemowląt?
Choć napoje roślinne cieszą się dużą popularnością, nie pokrywają w pełni zapotrzebowania dziecka w 1. roku życia na składniki odżywcze. Z tego powodu nie mogą stanowić alternatywy dla mleka matki lub, jeśli nie jest możliwe karmienie piersią, preparatów mleka modyfikowanego lub preparatów mlekozastępczych.
Napojów roślinnych, nawet wzbogaconych o odpowiednią ilość mikroelementów, nie należy traktować jako równoważnych odżywczo dla mleka kobiecego czy krowiego modyfikowanego. Decyduje o tym odmienna biodostępność składników mineralnych z produktów wzbogacanych.
Zobacz również: Co zrobić, gdy nie mogę karmić piersią?
Na przykład, przyswajanie wapnia z napojów roślinnych jest ograniczone przez takie czynniki jak niekorzystny stosunek wapnia do fosforu, brak laktozy, niska zawartość białka oraz obecność fitynianów w tych napojach.
Jak przygotować „mleko” owsiane w domu?
Składniki:
200 g płatków owsianych, 1,5 litra wody
Przygotowanie:
- Płatki wsypać do blendera i rozdrobnić.
- Przesypać do słoja lub miski i zalać 1500 ml gorącej wody. Odstawić na 30 minut.
- Następnie zamieszać energicznie zawartość słoja i przelać przez gęste sito. Pozostałą na sitku papkę odcisnąć drewnianym wałkiem.
- Gotowe „mleko” przelać do butelek. W lodówce można je trzymać do 3 dni.