Cebula i syrop z cebuli - właściwości

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Cebula (Allium cepa L.) to warzywo powszechnie wykorzystywane w kuchni polskiej. Roślina ta pochodzi najprawdopodobniej z Azji Środkowej, a obecnie uprawiana jest niemal we wszystkich krajach. Cebula jest źródłem kwercetyny, której przypisuje się m.in., działanie antyoksydacyjne.


Fot. Magda Ehlers/ pexels.com

Cebula – wartość odżywcza

Cebula to warzywo o małej wartości energetycznej – 100g dostarcza 30 kcal. Zawartość węglowodanów ogółem wynosi 6,9 g, a błonnika pokarmowego 1,7 g w 100 g produktu.

Zawartość poszczególnych witamin i składników mineralnych zamieszczono w tabeli poniżej.

Tabela. Zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g cebuli
witamina A [µg] 2
β-karoten [µg] 12
witamina E [mg] 0,12
witamina B1 [mg] 0,030
witamina B2 [mg] 0,030
witamina B3 [mg] 0,2
witamina C [mg] 6
sód [mg] 6
potas [mg] 121
wapń [mg] 25
fosfor [mg] 14
żelazo [mg] 0,5
magnez [mg] 8
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003

Cebula – źródło związków siarki

Cebula charakteryzuje się zawartością związków biologicznie czynnych zwanych tiosulfinatami (te same związki znajdują się także w czosnku). Ich zawartość zależy od odmiany cebuli. Najwyższą ich zawartość ma cebula żółta, następnie czerwona, a najmniej biała.

Tiosulfinaty to związki lotne, powstające w wyniku uszkodzenia tkanek roślin, takich jak cebula i czosnek. Decydują one o ich ostrym smaku oraz charakterystycznym zapachu. Ponadto w przypadku cebuli są one powodem, dla którego jej obieranie powoduje łzawienie oczu. Związkom tym przypisuje się także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze

Cebula - źródło kwercetyny

W cebuli występują związki zwane flawonoidami. Głównym związkiem z tej grupy jest kwercetyna. Związek ten jest jednym z najpowszechniej występujących flawonoidów w produktach pochodzenia roślinnego. Poza cebulą występuje on także w herbacie, orzechach włoskich, truskawkach, porzeczkach i pomarańczach. Kwercetyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że chroni organizm przed niekorzystnym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych. Hamuje także aktywność enzymów zaangażowanych w ich syntezę. Badania naukowe dostarczają dowodów na to, że obecne w warzywach i owocach flawonoidy (w tym kwercetyna) odgrywają ważną rolę w profilaktyce różnych chorób m.in. miażdżycy, nowotworów, otyłości, cukrzycy oraz chorób neurodegeneracyjnych. Stąd zgodnie z Talerzem Zdrowego Żywienia w codziennej diecie powinny dominować warzywa i owoce (z przewagą warzyw). Zaleca się, aby stanowiły one połowę tego, co spożywamy.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to jeden z popularniejszych domowych sposobów leczenia/wspomagania leczenia sezonowych infekcji wirusowych.

W Internecie można znaleźć informację o jego zastosowaniu w przypadku bólu gardła, suchego kaszlu, a rekomenduje się jego podawanie na początku infekcji lub jako uzupełnienie leczenia.

Jak już wspomniano wcześniej cebula jest źródłem tiosulfinatów które, jak wskazują badania przeprowadzone przede wszystkim na liniach komórkowych i modelu zwierzęcym, mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Właściwości te można pomocniczo wykorzystać w leczeniu infekcji wirusowych.

Na dzień dzisiejszy nie dysponujemy badaniami klinicznymi oceniającymi skuteczność i bezpieczeństwo stosowania syropu z cebuli w leczeniu infekcji dróg oddechowych, a większość korzystnych doniesień o stosowaniu go w powyższym przypadku, opiera się na długiej praktyce stosowania.

Piśmiennictwo

  1. Aleksandrowicz-Trzcińska M., Hallmann Ewelina: Cebula (Allium cepa L.) jako biologiczny środek ochrony roślin w szkółkach leśnych. SYLWAN 157 (7): 495-505, 2013.
  2. Di Petrillo A., Orru G., Fais A., Fantini M.C.: Quercetin and its derivates as antiviral potentials: A comprehensive review. Phytother Res. 2022; 36(1): 266–278. doi:10.1002/ptr.7309.
  3. Chakraborty A.J., Uddin T.M., Matin Zidan B.M.R. i wsp.: Allium cepa: A Treasure of Bioactive Phytochemicals with Prospective Health Benefits. Evid Based Complement Alternat Med. 2022; 2022: 4586318. Published 2022 Jan 18. doi:10.1155/2022/4586318

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

06.05.2024
Zobacz także
  • 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność
  • Miód na kaszel u dzieci – czy działa?
  • Czy wszystkie owoce i warzywa są tak samo zdrowe?
Wybrane treści dla Ciebie
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
  • Zapalenie mięśnia sercowego
  • Stres oksydacyjny
  • Koenzym Q10 - rola, źródła, suplementy, korzyści zdrowotne
  • Imbir – właściwości lecznicze, zdrowotne działanie imbiru
  • Grypa i przeziębienie
  • Przeziębienie
  • Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu)
  • Przeziębienie, grypa czy COVID-19?
  • Ból gardła
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta