- Liczne badania naukowe wykazały, że pełnowartościowa dieta wegetariańska może chronić przed wieloma chorobami przewlekłymi.
- Wegetariański sposób żywienia może zapobiegać niedoborom witamin, zwłaszcza karotenoidów oraz witamin B1 i C.
- Spożywanie zalecanej ilości błonnika zmniejsza ryzyko powstania przewlekłych zaparć, uchyłkowatości jelit, raka jelita grubego i hemoroidów.
- Mniejsze spożycie cukrów prostych może chronić przed próchnicą i chorobami przyzębia.
- Pamiętaj! Niewłaściwe stosowanie diety wegetariańskiej może spowodować niedobory, które bywają niebezpieczne dla zdrowia. Dowiedz się, jak zadbać o różnorodność posiłków.
Do czytania
Z Małgorzatą Desmond, dietetykiem, o diecie wegetariańskiej, rozmawia Maciej Müller
Diety roślinne można stosować na każdym etapie życia. Spróbujmy koktajlu owocowego z dodatkiem zielonych warzyw liściastych. Miksujemy mleko sojowe, mrożone jagody albo maliny, dwa banany i garść szpinaku sałatkowego. A jeśli wolimy coś na słono, proponuję... »
Istotne jest, by dieta wegetariańska była nie tylko sycąca, ale również dostarczała organizmowi niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych – jeśli ma być zdrowa, musi być pełnowartościowa. Poznaj typy wegetarianizmu i jego właściwości prozdrowotne w wybranych jednostkach chorobowych. »
Jeśli zależy nam, aby dziecko urodziło się zdrowe, musimy już od początku ciąży zwrócić szczególną uwagę na to, co i w jakich ilościach dostarczamy organizmowi. Dlatego też przyszła mama wegetarianka powinna być świadoma potrzeb rozwijającego się dziecka i dostarczać z dietą właściwą ilość wszystkich składników odżywczych. »
Wykluczając z diety dziecka mięso i ryby, trzeba zadbać o jej różnorodność. Należy zapewnić dzieciom odpowiednią podaż produktów będących źródłem witaminy D i żelaza, ponieważ nawet w diecie tradycyjnej pokrycie zapotrzebowania na te składniki jest trudne. »