Fot. pixabay.com
Składniki (4 porcje)
- 2 czerwone grejpfruty
- 2 łyżki soku grejpfrutowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 filiżanki ugotowanego i pokrojonego w kostkę mięsa z piersi kurczaka
- 3 owoce awokado
- świeży sok z cytryny
Przygotowanie
- Obierz jednego grejpfruta, przepołów. Ostrym nożem rozdziel na cząstki, oddziel od skórki.
- Z drugiego grejpfruta wyciśnij sok i zmieszaj z octem winnym, oliwą z oliwej, miodem, solą i pieprzem.
- Umieść cząstki grejpfruta w dressingu i pozostaw na 5 minut.
- Jedno awokado pokrój w kostkę. Pozostałe dwa przekrój na pół, wyjmij pestkę. Delikatnie oddziel łyżką od skórki. Następnie skrop sokiem z cytryny.
- Wymieszaj kurczaka z pokrojonym i zamarynowanym grejpfrutem oraz pokrojonym w kostkę awokado.
- Połóż połówki awokado na talerzu i przykryj sałatką.