Fot. pixabay.com
Składniki (3-4 porcje)
- 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1,5 filiżanki kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 średniej wielkości marchew, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 filiżanka szatkowanej kapusty
- sól morska, pieprz
- 2/3 filiżanki wody
- 2 ząbki czosnku, roztarte
- 2 łyżki sosu sojowego (TAMARI)
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę, wsypać kaszę gryczaną, dodać przyprawy i stale mieszając, dodawać drobno pokrojone warzywa. Przyprawić solą, czosnkiem, pieprzem. Wlać wodę, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut.