Fot. pixabay.com
Składniki (4 porcje)
- 2 wiązki szparagów pozbawione twardych końcówek
- 3 łyżki oliwy extra-virgin
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej szlotki
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 duże jajka
- 1/4 filiżanki octu
- ok. 10 filiżanek rukolii
- 1/2 filiżanki startego sera parmezan
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce wymieszaj szparagi z 2 łyżeczkami oliwy, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Przenieś do naczynia do zapiekania i piecz 15-20 min, mieszając szparagi co jakiś czas.
- W międzyczasie wymieszaj w dużej misce 2 łyżki stołowe i 1 łyżeczkę oliwy z 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, startą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, szalotką i musztardą. Następnie odłóż do małej miseczki 4 łyżeczki dressingu.
- Przygotowane szparagi wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie jajek w koszulkach: w rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę. Zmniejszamy ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała przy brzegach rondelka, a następnie dodajemy ocet. Do środka, gdzie jest najmniej bąbelków, wbijamy jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości). Delikatnie, ale nie za mocno, zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez 5 do 8 min. (w zależności od tego, jak mocno ścięte chcemy mieć jajko). Na koniec wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i odkładamy na czysty ręcznik kuchenny.
- Mieszamy rukolę z dressingiem, który pozostał w dużej misce. Rozkładamy sałatkę na 4 talerze. Na wierzch dajemy zapieczone szparagi i jajko w koszulkach. Na górę dajemy odłożoną uprzednio do małej miseczki sałatkę i posypujemy serem parmezan.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
239 kcal | 13 g | 18 g | 9 g | 3 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »