Fot. pixabay.com
Składniki (6 porcji)
- 1/2 filiżanki oleju z orzechów włoskich
- 1/4 filiżanki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- ok. 360g szpinaku umytego i osuszonego
- 12 daktyli, pokrojonych w plasterki
- 3 jabłka pokrojone w cienkie plasterki (najlepiej kwaśne w smaku)
- 1/2 filiżanki orzechów włoskich, uprażone na patelni i pokrojone na mniejsze kawałki
Przygotowanie
- Aby przygotować sos do sałatki w małej misce wymieszaj olej z orzechów włoskich, ocet jabłkowy, cukier brązowy, sól i pieprz (mieszaj do momentu aż uzyskasz jednolitą konsystencję)
- W dużej misce wymieszaj szpinak, daktyle, jabłka i 1/2 filiżanki przygotowanego dressingu
- Podawaj z posypanymi po wierzchu uprażonymi orzechami i polej resztką dressingu. Przygotuj 6 porcji.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
325 kcal | 3 g | 24 g | 29 g | 4 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »