Fot. pixabay.com
Składniki (6-8 porcji)
- ok. 240g makaronu o średniej wielkości (kokardki lub rurki)
- 1 filiżanka podgotowanych liści szpinaku
- 1/4 filiżanki liści bazylii
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na pół
- 2 łyżki drobno pokrojonego parmezanu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1/2 filiżanki majonezu light
- 30-60g prosciutto lub innej szynki
- 2 łyżki uprażonych orzechów piniowych
Przygotowanie
Ugotuj makaron według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Następnie przepłucz makaron w zimnej wodzie i odstaw go na bok.
W międzyczasie wrzuć do blendera i zmiksuj 1 filiżankę szpinaku, bazylię, czosnek, ser, sól i pieprz. Dodatkowo wlej oliwę i wodę i miksuj tak długo aż uzyskasz jednolitą kremową konsystencję. Następnie połącz tą miksturę z majonezem. Dodaj do makaronu i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Podawaj sałatkę na zimno posypaną prosciutto (lub inną szynką) i uprażonymi orzechami.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
277 kcal | 8 g | 13 g | 32 g | 1 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »