Fot. pixabay.com
Składniki na 4 porcje
- 2 wiązki szparag, pozbawione twardych końcówek
- 2 cytryny, cienko pokrojone
- 2 łyżki oliwy extra-virgin
- 4 łyżeczki posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej formie do zapiekania poprzekładaj szparagi plasterkami cytryny. Polej oliwą, posyp oregano, solą i pieprzem. Zapiekaj 13-15 minut, do momentu gdy szparagi lekko się zrumienią, co jakiś czas mieszając zawartość foremki.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
91 kcal | 2 g | 7 g | 9 g | 4 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »