Składniki
- 60 dag szparagów
- szczypta soli, cukier do smaku
- 2 łyżki tartej bułki lub zarodków pszennych
- 4 dag masła
Przygotowanie
Szparagi bardzo cienko obrać (główki zostawiamy), odkroić twarde końce, wypłukać, związać w pęczek, włożyć do wysokiego garnka z wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru. Gotować do miękkości, uważając, by główki nie były zanurzone w wodzie.
Miękkie szparagi wyjąć, polać roztopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną na suchej patelni bułką tartą lub jej zdrowszym odpowiednikiem - zarodkami pszennymi.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
100 kcal | 3 g | 7 g | 9 g | 2 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »