Składniki
- 10 brukselek
- 4–5 różyczek brokułów
- 6 liści kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sera ricotta
- 2 łyżki jogurtu 0% bez cukru
- 2 łyżki majonezu z olejem rzepakowym
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
Przygotowanie
Liście kapusty blanszujemy 5 minut w gorącej wodzie. Brokuły i brukselkę gotujemy na parze albo krótko w lekko osolonej wodzie. Ser mieszamy z majonezem, jogurtem i przyprawami. Do takiego dipu dodajemy ugotowane warzywa, lekko rozgniatamy widelcem (ale nie wszystkie). Farsz mieszamy i nakładamy na liście, zawijając jak gołąbki. Przed podaniem posypujemy czarnym pieprzem.
Wartość odżywcza 6 gołąbków | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
420 kcal | 20 g | 30 g | 34 g | 17,5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »