Składniki
Po dwa pomidory na dorosłą osobę, jeden dla dziecka:
- 5 jak największych, twardych pomidorów (1000g)
- 400 g cukinii
- pół kostki fety (sprawdzajcie skład, bo zdarza się z żelatyną; ok. 100g)
- 1 ząbek czosnku (4g)
- 4-5 łyżek bułki tartej (32-40g)
- 1 jajko (55g)
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spore naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Z pomidorów odkrawamy dekle i łyżeczką wydrążamy miąższ - żeby wyjmowało się go łatwiej można go ponacinać ostrym nożem, trzeba tylko uważać żeby nie przeciąć boków i dna pomidora. Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki i dobrze odciskamy z soku.
Przygotowujemy nadzienie - fetę ucieramy widelcem z jajkiem aż do uzyskania jednolitej masy, dodajemy czosnek przetarty przez praskę albo drobno posiekany, bułkę tartą i posiekany szczypiorek, wszystko dokładnie mieszamy. Nadzieniem napełniamy pomidory, przykrywamy je odciętymi kapelusikami. Ustawiamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy ok. 45 minut. Można podawać z białym pieczywem, najlepiej ciabattą.
Wartość odżywcza 1 porcji (2 pomidory) | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
262 kcal | 17 g | 10,5 g | 38 g | 7 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »