Składniki
- 100g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (ricotta jest tłusta i dobrze spaja składniki, wybierając chudy ser twarogowy musimy dodać jogurt)
- 2 drobno pokrojone rzodkiewki (około 20g)
- odrobina drobno pokrojonego szczypiorku
- ususzona papryczka chili (opcjonalnie) albo drobno pokrojona papryka czerwona (około 20g)
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą widelca i doprawić do smaku.
Można użyć dowolnych warzyw czy przypraw, np. suszone pomidory, oliwki czy ogórki.
Dobrze smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub razowym.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
278 kcal | 25 g | 2,5 g | 43 g | 5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »
Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie
- Wiosenna jajecznica
- Bułka ze szpinakiem i cielęciną
- Grahamka z serkiem wiejskim
- Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami
- Płatki owsiane z jabłkiem i bakaliami
- Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami
- Omlet z szynką
- Szparagi pod pierzynką
- Kasza jaglana z orzechami i jabłkiem (przepis bezglutenowy)
- Muesli wg Sandry Cabot (przepis bezglutenowy)
- Pasta z serka tofu (przepis bezglutenowy)
- Pasta z czerwonej soczewicy (przepis bezglutenowy)
- Masło Greków (przepis bezglutenowy)