Fot. pixabay.com
Składniki
- 2 szklanki migdałów
- 2 szklanki wody
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypiorek
- natka pietruszki
- bazylia, oregano
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- sok z cytryny
Przygotowanie
2 szklanki namoczonych i obranych migdałów zmiksować z dwoma szklankami gorącej wody, gotować minimum 5 minut. Zaczekać aż ostygnie. Dodać 2-3 ząbki czosnku, szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię i oregano, 1-2 łyżeczki soli. Zmiksować.
Następnie bardzo powoli wlewać 2 szklanki oleju rzepakowego. Na końcu dodać sok z cytryny (6 łyżek). Odstawić na 15 minut, można wstawić do lodówki - szybciej zgęstnieje.
Do takiego dipu idealnie pasują warzywa cięte: biała rzepa, seler naciowy, papryka kolorowa, marchewka, ogórek zielony oraz chipsy kukurydziane.
Wartość odżywcza 1 łyżki (ok. 20g) | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
135 kcal | 1,5 g | 14 g | 2 g | 1 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »