Fot. pixabay.com
Składniki
- 250g czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 filecików anchois
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-8 łyżek oleju rzepakowego
- pieprz do smaku
- pieczywo pełnoziarniste
Przygotowanie
Oliwki, czosnek, anchois, kapary i skórkę pomarańczy wrzucamy do miksera, pieprzymy, mielimy.
Nadal miksując, dolewamy stopniowo olej rzepakowy i sok z cytryny. Gotową pastę przekładamy do słoika i zalewamy dodatkowo odrobiną oleju.
Pastę można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.
Wartość odżywcza 1 łyżki tapenady (ok. 10g) | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
40 kcal | 0,5 g | 4 g | 1 g | 0 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »