Fot. pixabay.com
Składniki
- 1 kiwi
- 1 małe jabłko
- 1/2 banana
- 200 g jogurtu naturalnego o zawartości 2% tłuszczu (1 szklanka)
- 1/4 szklanki musli
Przygotowanie
Umyte owoce pokroić i wrzucić do półmiska, dodać jogurt naturalny. Owoce i jogurt zasypać musli. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
420 kcal | 13 g | 6,5 g | 86 g | 9 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »
Warto wiedzieć
Jogurt naturalny powinien znaleźć miejsce w naszym codziennym jadłospisie, gdyż jest doskonałym źródłem wapnia. 150g jogurtu naturalnego (czyli mały kubek) o zawartości tłuszczu 2% dostarcza 255 mg tego składnika.Wapń jest składnikiem niezbędnym do budowy zębów i kości, dlatego też jogurty naturalne są szczególnie zalecane w profilaktyce osteoporozy, zwłaszcza u osób, które nie tolerują mleka. Ponadto, z uwagi na ich niską kaloryczność, są doskonałe dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie
- Wiosenna jajecznica
- Bułka ze szpinakiem i cielęciną
- Grahamka z serkiem wiejskim
- Płatki owsiane z jabłkiem i bakaliami
- Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami
- Omlet z szynką
- Szparagi pod pierzynką
- Kasza jaglana z orzechami i jabłkiem (przepis bezglutenowy)
- Muesli wg Sandry Cabot (przepis bezglutenowy)
- Pasta z serka tofu (przepis bezglutenowy)
- Pasta z czerwonej soczewicy (przepis bezglutenowy)
- Masło Greków (przepis bezglutenowy)
- Ricotta z rzodkiewką i szczypiorkiem