Fot. pixabay.com
Składniki
- 2 plastry cielęciny
- 4 liście świeżego szpinaku
- 1 pomidor
- 6 świeżych liści bazylii
- bułka pełnoziarnista
Przygotowanie
Bułkę przekroić na pół. Na każdej połowie położyć po 2 liście szpinaku, plaster cielęciny, pomidor. Posypać posiekaną bazylią. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
220 kcal | 17 g | 2,5 g | 25 g | 7 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »
Warto wiedzieć
Szpinak stanowi cenne źródło magnezu, fosforu i potasu oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E. Jak wskazują badania, witaminy te chronią organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a co za tym idzie - stresem oksydacyjnym. Szpinak doskonale sprawdza się do przyrządzania sosów i jest smaczną alternatywą dla sałaty.Cielęcina to bardzo wartościowe mięso. Wyróżnia je przede wszystkim niewielka zawartość tłuszczu (około 3g w 100g produktu). Z uwagi na to cielęcina ma także niską wartość odżywczą, około 105 kcal w 100 g produktu. Z tego powodu zaleca się ją w dietach łatwostrawnych z ograniczeniem tłuszczu. Można ją jeść na zimno jako dodatek do pieczywa. Z kolei na ciepło najlepiej komponuje się z takimi przyprawami jak estragon, cząber i ziele angielskie.
Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie
- Wiosenna jajecznica
- Grahamka z serkiem wiejskim
- Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami
- Płatki owsiane z jabłkiem i bakaliami
- Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami
- Omlet z szynką
- Szparagi pod pierzynką
- Kasza jaglana z orzechami i jabłkiem (przepis bezglutenowy)
- Muesli wg Sandry Cabot (przepis bezglutenowy)
- Pasta z serka tofu (przepis bezglutenowy)
- Pasta z czerwonej soczewicy (przepis bezglutenowy)
- Masło Greków (przepis bezglutenowy)
- Ricotta z rzodkiewką i szczypiorkiem