Dla wielu osób redukujących masę ciała brak kontroli nad ilością spożywanego pokarmu jest dużym problemem. Niekiedy może on wynikać z niewiedzy, jak duża powinna być wystarczająca porcja jedzenia. Problemem może być także pozbycie się przyzwyczajeń oraz wpojone od dzieciństwa przekonanie, że należy zjeść wszystko, co mamy na talerzu.
![](https://adst.mp.pl/img/articles/radydietetyka/kontroluj-ile-jesz.jpg)
Pixabay.com
Istnieje jednak kilka zasad, które ułatwiają kontrolowanie ilości spożywanego pokarmu.
Zasady postępowania ułatwiające kontrolę wielkości posiłków
- Postaraj się używać mniejszych talerzy i misek, wtedy porcje będą się wydawać większe.
- Podawaj posiłek od razu na talerz, z którego będziesz jeść. Jeśli na stole będą stały półmiski, łatwiej będzie sięgnąć po dokładkę.
- Spokojnie przeżuwaj każdy kęs. Kontrolując tempo spożywania posiłków, możesz być pewien, że zjesz tylko tyle, ile potrzebuje Twój organizm.
- Jeśli to możliwe, rozpocznij posiłek od produktów ubogokalorycznych, a zakończ tymi o większej zawartości kalorii.
- Skup się na posiłku. Jeśli podczas jedzenia oglądasz telewizje lub czytasz książkę, możesz nie zauważyć, że jesteś już syty.
- Jeśli po skończeniu posiłku nadal czujesz głód, odczekaj 10 minut. Jeżeli po tym czasie nadal go odczuwasz, przegryź coś niskokalorycznego (np. surowe warzywa, niewielki owoc lub kilka orzechów).
- Pamiętaj, że jeśli już spróbujesz ulubionej słodkości, możesz odczuwać silną chęć zjedzenia jej w znacznie większej ilości. Dlatego najlepiej z góry określ, ile Ci wolno zjeść.
- Zachowaj umiar podczas posiłku w restauracji – zazwyczaj otrzymujesz posiłek dużo większy niż zapotrzebowanie energetyczne Twojego organizmu. Zawsze można poprosić o zapakowanie części posiłku na wynos.
Aby łatwiej kontrolować ilość spożywanego posiłku, lepiej nie dopuszczać do powstania uczucia głodu – po prostu jedz częściej, ale mniejsze porcje.