Pytanie nadesłane do redakcji
Obecnie jestem po leczeniu, wyszłam ze szpitala w środę, miałam zapalenie trzustki, po prostu długo wartość amylazy w moczu nie spadała, ale po zastosowaniu antybiotyku wszystko wróciło do normy. Nie stwierdzono żadnych kamieni w woreczku żółciowym, zapalenia nabawiłam się podczas biegunki przed świętami, pod koniec leczenia w szpitalu na oddziale zakaźnym. Po wyjściu nie przestrzegałam do końca diety, bardzo się łakomiłam, po zjedzeniu barszczu z uszkami, spaghetti i słodyczy ból się zwiększył, aż przeszywał plecy i następnie właśnie trafiłam do szpitala z powodu zapalenia, ponieważ stwierdził go lekarz po badaniach amylazy - w moczu 4559, a we krwi 957. Ale wszystko spadło po 10-dniowej głodówce i antybiotyku, jak wspominałam wcześniej. Mniej więcej już wiem, co mam jeść i jaka dieta mnie czeka. Tylko zastanawiam się czemu nie można jeść ciemnego pieczywa, produktów z błonnikiem? Czy to szkodzi bardzo? Przecież to jest zdrowe. Niestety mam problem teraz z wypróżnianiem, więc chciałabym jeść te produkty z błonnikiem. Mogę je wprowadzić? Cchodzi mi o ciemne pieczywo zamiast jasnego.
Odpowiedziała
mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny „MEDIS”
Zapalenie trzustki jest chorobą poważną, zagrażającą życiu człowieka. Wiele czynników może wywołać chorobę: uraz brzucha, zabiegi chirurgiczne w jamie brzusznej, kamica żółciowa, zakażenia i działanie substancji toksycznych, alkoholizm. Objawy zapalenia trzustki są silne: bóle brzucha, nudności, wymioty, zatrzymanie gazów i stolca, biegunka, temperatura 39-40°C.
Dieta ma na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Zaburzenia wydzielania trzustki dotyczą trawienia wszystkich składników pokarmowych. Dlatego w początkowej fazie postępowania dietetycznego zalecenia są bardzo restrykcyjne. Na późniejszym etapie zalecana jest dieta łatwostrawna, ze zwiększoną ilością energii, niskotłuszczowa, niskoresztkowa. Dlatego też błonnik podlega ograniczeniu. Produkty obfitujące w błonnik są ciężkostrawne.
Proszę zwrócić jednocześnie uwagę, aby w diecie nie znajdowała się zbyt duża ilość tłuszczu, gdyż powoduje stan nieżytowy jelit. Białko należy dostarczać powyżej normy fizjologicznej (1,0-1,5 g/kg mc.). Głównym źródłem diety są węglowodany pochodzące z produktów nieobfitujących w błonnik: czerstwe pszenne pieczywo, kasza, sucharki, kleiki, miód, dżemy, przeciery, owoce bez pestek, ziemniaki puree.