Kontrowersje dotyczące spożywania mleka krowiego. Czy są jakieś maksymalne przedziały zalecanego spożycia?

mgr Jakub Sobiecki
epidemiolog żywienia, dietetyk, Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London, Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

American Heart Association (AHA) zaleca stosowanie produktów mlecznych odtłuszczonych lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu (np. mleko <1%) już od 2. roku życia w celu minimalizowania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych


Fot. pixabay.com

Uzasadnione obawy o potencjalnie niekorzystne efekty spożycia mleka i jego przetworów ograniczają się do:

  1. prawdopodobnego zwiększonego ryzyka raka prostaty1
  2. możliwego zwiększonego ryzyka raka jajnika2
  3. dużego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych w przypadku niestosowania chudego nabiału o zmniejszonej zawartości tłuszczu.2

Dwa pierwsze punkty odnoszą się do dużego spożycia mleka i jego przetworów, tj. ok. 3 szklanek mleka dziennie lub analogicznej ilości przetworów mlecznych. W związku z tymi zastrzeżeniami Wydział Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harwardzkiego, który wydaje wła-sne zalecenia żywieniowe, rekomenduje ograniczanie ilości mleka w diecie do 1–2 szklanek dziennie dla osób dorosłych.3

American Heart Association (AHA) zaleca stosowanie produktów mlecznych odtłuszczonych lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu (np. mleko <1%) już od 2. roku życia w celu minimalizowania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie – ekspozycji na cholesterol frakcji lipoprotein o małej gęstości (LDL C) przez całe życie. Zalecane przez AHA ilości produktów mlecznych dla dzieci to 2 porcje dziennie już od 1. roku życia (wówczas jeszcze produkty mleczne pełnotłuste).4

Piśmiennictwo

1. Abid Z., Cross A.J., Sinha R.: Meat, dairy, and cancer. Am. J. Clin. Nutr., 2014; 100 (supl. 1): 386S–93S
2. Genkinger J.M., Hunter D.J., Spiegelman D. i wsp.: Dairy products and ovarian cancer: a pooled analysis of 12 cohort studies. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2006; 15: 364–372
3. Nutrition Source: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium full story/
4. Lichtenstein A.,H., Appel L.J., Brands M. i wsp.: Diet and lifestyle recommendations revision 2006: a scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation, 2006; 114 (1): 82–96
28.04.2021
Zobacz także
Inne pytania
  • Czy szybka przemiana materii może wpływać na spowolnienie regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym?
  • Kandydoza jelita grubego
  • Kreatyna – działania niepożądane
  • Przykładowy jadłospis dla osób po ostrym zapaleniu trzustki
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta