Czy warto stosować diety oczyszczające?

Pytanie nadesłane do redakcji

W ostatnim czasie dużo mówi się o dietach oczyszczających organizm (przede wszystkim z toksyn, złogów). Zwolennicy takich diet tłumaczą, że organizm sam oczyszcza się z toksyn i m.in. dzięki temu może leczyć się z różnych dolegliwości. Ponoć nawet guzki na tarczycy są w stanie się wchłonąć dzięki oczyszczaniu organizmu. Diety takie poleca się stosować od 1 dnia nawet do kilku tygodni. Jak współczesna medycyna/dietetyka odnosi się do tego rodzaju diet? Czy są podstawy medyczne, co do słuszności i efektywności stosowania takich diet?

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Nie ma podstaw medycznych do stosowania diet „oczyszczających” czy głodówek dla zdrowia. Najlepszą dietą dla organizmu jest dieta zawierająca co najmniej 400 g warzyw i owoców, a optymalnie ok. 800 g.

Prawidłowo skomponowana dieta pozwalająca optymalnie wykorzystać wszystkie składniki organizmowi zawierać powinna ponadto produkty zbożowe z tzw. pełnego przemiału: razowe pieczywo, razowe makarony, kasze, np. gryczana, jaglana, a także produkty grupy roślin strączkowych.

Komponując w ten sposób dietę, dostarczamy niezbędnych składników mineralnych i witamin, a także błonnika regulującego pracę jelit. Powinno się natomiast ograniczyć mięso czerwone i nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcz w diecie powinien pochodzić z olejów roślinnych, orzechów i ryb morskich.

Podczas komponowania posiłku pamiętajmy, że połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce, jedną czwartą produkty zbożowe, najlepiej z pełnego przemiału i jedną czwartą produkty będące źródłem białka.

17.06.2015
Zobacz także
  • Diety odchudzające – rodzaje i bezpieczeństwo
  • Diety alternatywne
  • Diety o udowodnionym działaniu prozdrowotnym - leczenie otyłości
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (obecnie stłuszczeniowej chorobie wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi – MAFLD)
  • Dieta w leczeniu otyłości i towarzyszącej jej insulinooporności
  • Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
Inne pytania
  • Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?
  • Jak się sprawdza otyłość brzuszną?
  • Normy zawartości tłuszczu w organizmie
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
  • Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta