8 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania
Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia - przypominają eksperci. 8 listopada w Polsce po raz drugi obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania.
Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia - przypominają eksperci. 8 listopada w Polsce po raz drugi obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania.
Badania wiążące częściowe ograniczenie ilości przesypianych godzin z ryzykiem otyłości mogą okazać się kluczowe w zapobieganiu przyrostowi masy ciała i ułatwianiu jej spadku.
Właściwe zarządzanie obiektami sportowymi powinno się przejawiać w zakresie oferowania zakupu zdrowej żywności, wprowadzenia zakazu sprzedaży alkoholu i papierosów oraz propagowania aktywnego wypoczynku w różnych grupach wiekowych oraz wśród osób niepełnosprawnych.
Otyłość jest schorzeniem, które zwiększa ryzyko rozwoju wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, np. chorób układu krążenia, nowotworów, chorób przewodu pokarmowego. Szacuje się, że stanowią one 47% całkowitej liczby zachorowań i 60% całkowitej liczby zgonów na całym świecie.
W "Polish Journal of Sports Medicine" ukazała się praca mająca na celu określenie związku pomiędzy umiejętnością bezpiecznego padania i podatnością na urazy podczas upadku.
Kawior z soku malinowego oraz jajko sadzone o smaku kokosa i brzoskwini - to potrawy kuchni molekularnej, które można przyrządzić w nowoczesnym Zakładzie Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.
Dietetycy biją na alarm. Jeszcze 5 lat temu 11-12% dzieci cierpiało na otyłość, obecnie wskaźnik ten wynosi już 18%. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia aż 29% polskich 11-latków ma nadwagę. Obecnie nikt nie kontroluje tego, czy żywność sprzedawana i podawana dzieciom w szkołach zawiera szkodliwe składniki, powodujące nadwagę i otyłość. Mają to zmienić przepisy, nad którymi pracuje Sejm.
Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym, marynowana perliczka z pieca, podana z gruszkami w miodzie, z rozmarynem i czarnym pieprzem, a na deser truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem… to tylko wybrane propozycje, zebrane w nowej na polskim rynku wydawniczym pozycji - „Europejskiej Książce Kucharskiej”. Edycja polska została wydana pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Unia Europejska wprowadza rozporządzenie nakładające obowiązek badania kiełków przed dopuszczeniem ich do na rynek. To rezultat ubiegłorocznej epidemii w Niemczech wywołanej przez nieznany wcześniej, wyjątkowo groźny szczep pałeczki okrężnicy - E. coli
16 października, na ulicach 20 polskich miast pojawią się sympatycy Banków Żywności. W kolorowych przemarszach będą nawoływać do ograniczenia marnowania żywności.
Osoby otyłe mogą być metabolicznie zdrowe, co oznacza że mogą nie mieć tych zaburzeń, które zwykle wiążą się z otyłością - wiele zależy od sprawności fizycznej organizmu.
We wrześniowym numerze prestiżowego czasopisma „Neurology” ukazała się praca wskazująca że spożywanie umiarkowanych ilości czekolady może zmniejszać ryzyko udaru mózgu u mężczyzn.
3 października Polskie Stronnictwo Ludowe złożyło w Sejmie projekt ustawy zakazujący sprzedaży i reklamy tzw. żywności śmieciowej w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach. - Ta ustawa jest ważna nie tylko dla dzieci, dla najmłodszych, ale również dla rodziców. Szkoła ma uczyć, edukować, a żywienie, zdrowy styl życia to także edukacja, to także misja szkoły - mówił na środowej konferencji prasowej w Sejmie szef klubu PSL Jan Bury.
Starość to nie wyrok. Jeśli chcemy być długo w formie, musimy prowadzić aktywny tryb życia - mówi "Rzeczpospolitej" senator Mieczysław Augustyn, przewodniczący parlamentarnego zespołu ds. osób starszych.
Nasz genom może nie być przystosowany do pokarmów, które współcześnie spożywamy. I tak np. przereklamowany może być pozytywny wpływ produktów pszenicznych - opowiadał dr hab. Andrzej Tokarz z Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Fatalne nawyki żywieniowe, zarówno te dotyczące objadania się, jedzenia w nocy, jak i szkodliwego dla zdrowia odchudzania, występują już wśród młodzieży. W dorosłym wieku zaowocują one problemami z prawidłową wagą.
Wyniki badania pokazują, że zmiany zasad refundacji uderzyły w pacjentów. Na lekarzy nałożono surowe kary, ale przede wszystkim wielkiej grupie chorych odebrano należną prawem refundację.
Leczenie skutków otyłości kosztuje rocznie kilka miliardów zł - donosi "Dziennik Gazeta Prawna".
20 września Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak w wystąpieniu do Ministra Zdrowia przypomniał o konieczności wprowadzenia uregulowań prawnych, które umożliwiłyby egzekwowanie norm żywieniowych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w odniesieniu do dzieci uczęszczających do żłobków, przedszkoli, szkół i placówek oświatowych.
Jak wspierać zdrowie Polaków? To temat spotkania w ramach Forum Debaty Publicznej, które odbędzie się w środę w Pałacu Prezydenckim z udziałem Bronisława Komorowskiego.
Polskie dzieci mają najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności na tle innych krajów europejskich. Na pytanie o ulubioną przekąskę dziecka ponad 30% rodziców odpowiada, że jest to czekolada, baton, ciastko, ewentualnie „mleczna kanapka”.
Najczęściej na niezobowiązujące spotkania ze znajomymi kupujemy różnego rodzaju chipsy, paluszki oraz inne słone przegryzki. Prowadzi to do znacznego przekroczenia zalecanego dziennego spożyci soli.
Na polskim rynku dostępnych jest około 10 tysięcy różnych suplementów diety, a co roku pojawia się około 2 tysięcy nowych produktów - zwraca uwagę TOK FM. Od grudnia ich reklamy i etykiety nie będą już mogły opierać się na marketingowych sztuczkach.
W stacjach sanitarno-epidemiologicznych w całym kraju rozpoczęły się dyżury grzyboznawców. Jednak w Lubuskiem, Warszawie ani Kielcach dotąd nikt nie pytał o poradę - donosi "Rzeczpospolita".
Nieco ponad połowa dorosłych Polaków (51%) uważa, że w naszym kraju popularny jest tzw. zdrowy styl życia, w tym siedmiu na stu (7%) nie ma co do tego żadnych wątpliwości.
Polacy najczęściej wskazują lekarzy lekarzy jako źródło informacji na temat tego, jak powinien wyglądać zdrowy styl życia - wynika z badania "Zdrowy styl życia Polaków" przeprowadzonego na zlecenie Headlines Porter Novelli przez TNS Polska w kwietniu br. na reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i starszych.
Co zmotywowało Nowozelandczyków do podjęcia codziennej aktywności fizycznej?
Jak informuje World Cancer Research Fund (WCRF International), ograniczając spożycie produktów bogatych w sól możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała pozytywną opinię o dwóch nowych lekach wspomagających odchudzanie.
Ograniczenie ilości godzin spędzonych w pozycji siedzącej do 3 godzin dziennie może zwiększyć przewidywaną długość życia o 2 lata.
Polacy mają stosunkowo dużą wiedzę na temat zdrowego stylu życia. Kojarzony jest on głównie z prowadzeniem zbilansowanej diety (48%), w której nie może zabraknąć zdrowych produktów (najczęściej wskazywane: owoce i warzywa), ale także z aktywnym trybem życia (46%) - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie agencji PR Headlines Porter Novelli przez TNS Polska w kwietniu br.
15% mężczyzn i 23% kobiet sięga po warzywa i owoce kilka razy dziennie. Tylko raz w tygodniu robi to 3% kobiet i 4% mężczyzn - wynika z badania agencji Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców".
Stres związany z pracą wpływa na to, że rodzice gorzej karmią, a nawet zaniedbują wychowawczo swoje dzieci – wynika z badań Centrum Badań nad Otyłością Uniwersytetu Temple w Filadelfii.
Ponad połowa dorosłych Polaków, tj. ok. 16 mln, nie uprawia sportu w czasie wolnym lub robi to bardzo rzadko wynika z analizy danych zebranych w ogólnopolskim badaniu NATPOL 2011.
Na rynku zabawek pojawiła się gra dla dzieci „Piggy Pop, nie pękaj prosiaczku”, która ma służyć do edukowania dzieci w zakresie niezdrowego odżywiania.
Budżet państwa przeznaczy 118 mln zł na dopłaty do unijnego programu „Szklanka mleka” dla uczniów podstawówek w roku szkolnym 2012/2013. Szkoły zainteresowane akcją powinny złożyć wnioski do oddziałów terenowych Agencji Rynku Rolnego do 30 czerwca (ARR).
Wyniki badań literwskich badaczy zostały zaprezentowane w ramach wspólnej konferencji International Congress of Endocrinology i European Congress of Endocrinology we Florencji.
Amerykański Institute of Medicine (IOM) wskazał 5 zaleceń, których przestrzeganie w znacznym stopniu przeciwdziała otyłości.
Osoby, które się nie wysypiają, jedzą więcej i bardziej tłusto – wynika z badań ogłoszonych podczas kongresu Associated Professional Sleep Societies w Bostonie.
8% Polaków raz w tygodniu kupuje żywność ekologiczną – podają naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).
Z najnowszych badań wynika, że ponad 90% dzieci lubi jeść owoce i warzywa. Są to wnioski z zakończonego programu edukacyjnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, zrealizowanego w roku szkolnym 2011/2012.
Pierwsza Dama Stanów Zjednoczonych zadebiutowała na amerykańskim rynku wydawniczym książką o zdrowym żywieniu.
Dzieci urodzone przez palące matki często są mniejsze i słabsze od innych noworodków i częściej cierpią na zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, oddechowego oraz przemiany materii.
Przeciętny Brytyjczyk spędza 14 lat życia na diecie – wykazały badania sondażowe przeprowadzone przez firmę Philips. I nieustannie zmaga się z efektem jo-jo.
Sformalizowano wszystkie przepisy dotyczące jakości soków owocowych – przede wszystkim kwestii ich słodzenia oraz składu.
Żywienie w naszych szpitalach jest wciąż lekceważone zarówno przez pacjentów, jak i lekarzy.
Wyniki badań naukowców z Columbia University Medical Center w Nowym Jorku wskazują, że spożywanie pokarmów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 wpływa na obniżenie poziomu białka beta-amyloidu (Aß) we krwi. Białko to odgrywa istotną rolę w patogenezie choroby Alzheimera.
Fruktoza – podkreślają naukowcy – może odpowiadać nie tylko za otyłość i cukrzycę, ale także za zaburzenia pamięci i spowolnioną pracę mózgu.
Eksperci ds. zdrowia i żywienia Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Substancji Słodzących zachęcali lekarzy i dietetyków do promowania tzw. prostej zamiany składników.
W latach 2011–2013 rynek suplementów diety w Polsce będzie się rozwijał w tempie około 9–15 procent rocznie. Czy wszystkie produkty będą bezpieczne dla naszego zdrowia?
Regularne spożycie ryb może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego - ogłosili naukowcy w ostatnim numerze "American Journal of Medicine".
Polskie nastolatki są coraz grubsze. Nie uprawiają sportu, nie jedzą owoców i warzyw, ale coraz więcej grają na komputerze i konsolach do gier.
Włoskie ministerstwo zdrowia rozważa możliwość wprowadzenia dodatkowej opłaty za butelkę napoju gazowanego o pojemności 0,33 litra. To element przygotowywanej przez rząd strategii walki z tzw. śmieciowym jedzeniem.
Zeszłoroczna powódź zniszczyła wiele terenów rolniczych, na których uprawia się owoce. W efekcie ceny owoców, np. czarnej porzeczki czy wiśni, wzrosły od 25 do nawet 100 proc.
W dniach 23–24 kwietnia 2012 w Warszawie odbyła się IV Konferencja Naukowa poświęcona Chirurgii Metabolicznej.
Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odnaleźli enzym - lipazę, który ułatwi wyprodukowanie tłuszczu korzystnego dla zdrowia.
W ramach spotkania International Liver Congress w Barcelonie zaprezentowano wyniki badań dowodzące, że u dorołych, którzy w dzieciństwie zmagali się z otyłością, ryzyko zachorowania na raka wątroby było znacznie wyższe niż u ich szczupłych rówieśników.
Obłożenie soli podatkiem mogłoby zmniejszyć liczbę zgonów z powodu chorób serca w krajach rozwijających się o 3% - ogłoszono podczas Światowego Kongresu Kardiologicznego w Dubaju.
Zawarte w tłustych rybach kwasy omega-3 pomagają zmniejszyć szkody w organizmie, spowodowane przez palenie - poinformowano podczas Światowego Kongresu Kardiologicznego w Dubaju.
W ciągu ostatnich 20 lat liczba dzieci z otyłością wzrosła czterokrotnie. Z nadwagą zmaga się 13 proc. polskich nastolatków.
Z okazji Światowego Dnia Czekolady naukowcy z katowickiej uczelni postanowili rozprawić się z mitami, zaliczającymi czekoladę niemal do lekarstw na wszystko – od depresji po impotencję. Eksperci zaznaczyli przy tym, że sami czekoladę lubią i nie zamierzają jej sobie odmawiać.
Jak wynika z raportu U. S. Centres for Disease Control and Prevention, który ukazał się na stronach National Center for Health Statistic, spożycie cukru dodanego przez amerykańskie dzieci przekracza 16% wszystkich kalorii spożytych w ciągu dnia. Jest to znacznie więcej niż ilości zalecane, które powinny wynosić nie więcej niż 15% dla kalorii pochodzących zarówno z cukru, jak i tłuszczu.
Na ogół nie wiemy, czym jest, ale mamy ją na talerzach: tak najkrócej można określić stanowisko Polaków wobec żywności funkcjonalnej – wynika z ogłoszonego 26 stycznia raportu firmy Gemius opracowanego na zlecenie OnBoard PR.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez firmę badawczą Gemius na zlecenie On Board PR, tylko co dziesiąty Polak spotkał się pojęciem żywności funkcjonalnej. O ile sam termin jest dla wielu osób mylący, to znaczny odsetek Polaków spożywa produkty z tej kategorii na co dzień. Jaka jest zatem wiedza Polaków o tym co znajduje się na ich talerzach?
Obecne w wielu produktach ftalany mogą przyczyniać się do występowania otyłości u dzieci - informuje pismo "Environmental Research".
Do placówek wykonujących operacje bariatryczne dołączył szpital w Łęcznej (woj. lubelskie). Dwie pierwsze pacjentki mają już za sobą zabieg resekcji żołądka. Terapia jest finansowana przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Włoscy naukowcy zbadali wpływ mediów na nawyki żywieniowe i stwierdzili, że ludzie częściej korzystający ze środków masowego przekazu chętniej stosują dietę śródziemnomorską, uznawaną za jedną z najzdrowszych na świecie - informuje serwis EurekAlert.
Liczne badania wskazują, że skład flory jelitowej zwierząt i ludzi szczupłych różni się zasadniczo od flory bakteryjnej osobników otyłych.
Naukowcy ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzenie wpływu emocji na zachowania żywieniowe.
U ludzi występują dwa rodzaje tkanki tłuszczowej: ta lepiej nam znana, tkanka tłuszczowa biała (white adipose tissue - WAT) oraz brunatna tkanka tłuszczowa (brown adipose tissue - BAT). Główną cechą WAT jest gromadzenie substratu energetycznego jakim są triglicerydy, natomiast funkcją BAT wytwarzanie ciepła.
Kanadyjczycy wiedzą, że należy się zdrowo odżywiać i uprawiać sport, ale twierdzą, że nie mają na to czasu - wynika z najnowszego badania Heart and Stroke Foundation (HFSC), fundacji zajmującej się zdrowiem serca.
Badania naukowców z Athens University Medicam School potwierdzają, że spożywanie tego samego posiłku w 30 minut zamiast w 5 minut prowadzi to znacznego wzrostu hormonów zmniejszających apetyt.
Naukowcy dowodzą, że tkanka tłuszczowa aktywnie uczestniczy w przemianach metabolicznych naszego organizmu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii przeprowadzili meta-analizę badań z lat 1955 do października 2007 roku i dowodzą, że czosnek ma właściwości obniżające ciśnienie u osób z nadciśnieniem tętniczym.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł