Eksperci chwalą podatek cukrowy
Nie milkną komentarze po skierowaniu przez resort zdrowia do konsultacji projektu mającego promować prozdrowotne zachowania Polaków.
Nie milkną komentarze po skierowaniu przez resort zdrowia do konsultacji projektu mającego promować prozdrowotne zachowania Polaków.
Poparcie idei wprowadzenia daniny zdrowotnej zmierzającej do ograniczenia epidemii nadwagi i otyłości to obowiązek lekarski - napisał Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas w liście do konsultantów krajowych z różnych dziedzin medycyny.
Podatek od cukru ma zostać wprowadzony najwcześniej na przełomie 2021/2022. – Proces ustawodawczy zajmie około roku. Wcześniej trzeba przygotować projekt zmian. Na razie znamy tylko ich kierunek – tłumaczy Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.
Panie, które regularnie podejmują intensywny wysiłek fizyczny, znacznie rzadziej umierają z powodu chorób serca, nowotworów i z innych przyczyn. To wynik badania z udziałem prawie 5 tys. kobiet.
Liczba osób z nadwagą i otyłością w Polsce systematycznie rośnie. Dla społeczeństwa to temat na tyle krepujący i wstydliwy, że często nie potrafimy go poruszać. Stąd pomysł na zainaugurowaną w czwartek kampanię „Porozmawiajmy szczerze o otyłości”, która ma zwiększyć świadomość tej choroby.
Nadawcy telewizyjni i producenci suplementów diety wypracowali standardy reklam tych produktów. W poniedziałek podpisano samoregulację zakładającą m.in. czytelne informowanie, że dany specyfik to suplement diety, który nie ma właściwości leczniczych.
Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.
Włączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny jest celem projektu rozporządzenia Rady Ministrów, który został wpisany do wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów na IV kwartał 2019 r.
Ustalono maksymalne poziomy witamin B1, B2, B12, kwasu pantotenowego, jodu, kofeiny i preparatów z morwy białej w suplementach diety – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.
Czy zwiększoną częstość zachorowań na choroby autoimmunologiczne, na przykład na chorobę Hashimoto, można tłumaczyć masowym stosowaniem herbicydów w uprawie roślin? Czy poszukuje się wpływu jakichkolwiek czynników środowiskowych?
Osoby z genetyczną skłonnością do depresji mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania dzięki poświęceniu kilku godzin tygodniowo na ćwiczenia fizyczne – wynika z badania zamieszczonego w „Depression and Anxiety”.
Ryzyko choroby nowotworowej zmniejsza się o połowę u osób, którym po operacji bariatrycznej udało się schudnąć o ponad 20 proc. – poinformowano podczas konferencji American Society for Metabolic and Bariatric Surgery w Las Vegas.
Leczenie chorób wynikających z nadwagi kosztuje 52 najbardziej rozwinięte kraje świata 423 mld dolarów rocznie. Jeśli nic się nie zmieni, do 2050 r. przedwcześnie umrze w świecie 92 mln osób, a koszty gospodarek wzrosną o biliony dolarów. Nadwaga to problem także polskiego społeczeństwa i gospodarki.
W związku z narastającym problemem nadwagi i otyłości, w tym dramatycznym pogorszeniem sytuacji wśród dzieci za konieczne uważam podjęcie dyskusji na temat wprowadzenia przepisów prawnych ograniczających spożycie cukru - stwierdził dr hab. n. med. Jarosław Pinkas, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego.
Co drugi Polak ma nadwagę lub jest otyły, 39 proc. naszych rodaków dostrzega ten problem, jedynie co trzeci jest aktywny fizycznie – wynika z raportu MultiSport Index 2019.
Aby zaradzić rosnącemu wskaźnikowi otyłości wśród dzieci należałoby zakazać jedzenia i picia w miejskich autobusach, tramwajach i pociągach - wynika z raportu opublikowanego przez odchodzącą ze stanowiska Sally Davies, naczelną lekarz Wielkiej Brytanii.
Wysoko cenione czasopismo "Annals of Internal Medicine" opublikowało nowe wytyczne żywieniowe dotyczące konsumpcji mięsa czerwonego i przetworzonego wraz z 5 przeglądami systematycznymi, na podstawie których zalecenia te zostały sformułowane.
Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas i Główny Inspektor Transportu Drogowego Alvin Gajadhur zainaugurowali wspólną akcję "Wrzuć bieg na zdrowie". Skierowana głównie do zawodowych kierowców inicjatywa, ma promować wśród nich zdrowy tryb życia.
Wielu chorych kardiologicznie, np. po zawale, zastanawia się czy może uprawiać sport, tymczasem z najnowszych badań wynika, że wysiłek fizyczny bardziej nawet chroni je przed przedwczesnym zgonem aniżeli ludzi zdrowych.
Nie mamy projektów legislacyjnych zmieniających przepisy dot. reklamy słodyczy – powiedział wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński. Ocenił też, że nie ma możliwości szybkiego wprowadzenia tzw. podatku cukrowego.
Dziesięć kilogramów nadwagi zwiększa ryzyko depresji o 17 procent - informują naukowcy z Uniwersytetu w Aarhus (Dania). Ich wnioski ukazały się w piśmie "Translational Psychiatry".
Najbardziej skutecznym sposobem na szybką zmianę stylu życia jest wpływ na portfel – chodzi o prosty mechanizm: obecnie wiele osób sięga po tańsze produkty - mówi prezes Narodowego Funduszu Zdrowia Adam Niedzielski w wywiadzie udzielonym "Dziennikowi Gazecie Prawnej".
W trakcie World Congress of Cardiology naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Naukowo-Technicznego przedstawili dające do myślenia wyniki wieloletniego badania sprawdzającego wpływ ruchu na zdrowie.
Według raportu FAO z 2013 roku na świecie marnuje się ponad 1,3 mld ton żywności rocznie. Niestety najwięcej odpadów produkują konsumenci.
W ciągu ostatnich trzech lat dwukrotnie wzrósł odsetek wskazań, że kluczowe dla poprawy zdrowia jest regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych. Obecnie sport jest na pierwszym miejscu w hierarchii, a do 2016 roku był na miejscu trzecim lub czwartym.
Polacy wydają coraz więcej na sport i rekreację, ale ich aktywność ruchowa maleje: tylko 28% regularnie uprawia sport, a 56% nie uprawia go w ogóle. Brak aktywności fizycznej przynosi naszej gospodarce 7 mld zł strat rocznie.
Znajdujący się w wodzie pitnej mikroplastik nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, ale niezbędne są kolejne badania – oświadczyła w czwartek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w pierwszym raporcie na ten temat. Zdaniem WHO konieczne jest jednak zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska wyrobami z plastiku.
Analiza prawie 300 badań klinicznych pokazała, że prawie żadne suplementy z witaminami, minerałami czy innymi substancjami spożywczymi nie oferują ochrony serca, ani nie zmniejszają ryzyka zgonu. Tylko nieliczne mogą przynieść korzyści, a np. witamina D łączona z wapniem podnosi wręcz ryzyko udaru.
Osoby, które przestrzegają diety opartej głównie na produktach roślinnych są mniej zagrożone rozwojem cukrzycy typu 2. Szczególnie dobrze działa żywienie oparte na zdrowych składnikach.
Obszary z większą liczbą restauracji typu fast food cechują się większą liczbą zawałów serca - twierdzą badacze. Wykazali oni również, że każda nowa restauracja typu fast food to w skali roku 4 dodatkowe zawały serca na 100 tys. mieszkańców.
Dużym sukcesem zakończył się udział reprezentantów Polski w 49. Tenisowych Mistrzostwach Świata Lekarzy rozgrywanych w Wilnie. W indywidualnych rozgrywkach polscy medycy zdobyli cztery złote medale.
Ludzie gwałtownie przyspieszają nadejście kryzysu klimatycznego - ostrzegają autorzy nowego raportu Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, o którym w piątek pisze "Puls Biznesu".
Ponad połowa Polaków (59 proc. Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą, w tym 38 proc. z nadwagą, a 21 proc. z otyłością – wynika z opublikowanych w czwartek wyników badania CBOS. 39 proc. respondentów ma wagę w normie, a 2 proc. - niedowagę.
Na stronach czasopisma BMJ ukazał się komentarz naukowy do projektu wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie.
W 2018 roku na świecie głód dotyczył 821,6 mln ludzi, więcej o 11,6 mln niż w roku poprzednim - wynika z opublikowanego wspólnego raportu kilku wyspecjalizowanych agend ONZ, które trzeci rok z rzędu krytykują wzrost głodu i niedożywienia.
Zespół ds. Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej określił maksymalną dawkę witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na 2000 IU, czyli 50 µg.
W przypadków pacjentów z otyłością leczenie zachowawcze nie jest skuteczne; zadowalające efekty można uzyskać jedynie poprzez operację - ocenił chirurg prof. Maciej Michalik.
Masowa produkcja plastiku spowodowała, że materiał ten rozprzestrzenił się po całej planecie. Problemem jest wciąż jego utylizacja. Naukowcy szacują, że przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie, ale wpływ na zdrowie tego faktu pozostaje niejasny.
Podatki od cukru i specjalne oznaczenia produktów pomagają zmniejszyć jego spożycie – wynika z nowego badania kanadyjskiej uczelni University of Waterloo.
Prawie 700 tys. osób w naszym kraju ma tzw. otyłość patologiczną wymagającą leczenia chirurgicznego, które pomaga w odchudzaniu, jak i chroni przed poważnymi chorobami – przekonywali w czwartek eksperci. Podkreślono, że pacjentów tych trzeba objąć kompleksową i skoordynowaną opieką.
Większej masie tkanki tłuszczowej towarzyszą zmiany w budowie mózgu - wynika z badania z udziałem ponad 12 tys osób. Inaczej na większą ilość tłuszczu reaguje organizm kobiet, a inaczej - mężczyzn.
W partii sezamu łuskanego firmy Radix-Bis wykryto pałeczki salmonelli – poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej europejskiej - informuje analityk sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas Karolina Załuska.
Zdrowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko niesprawności fizycznej u seniorów o blisko 25 proc. - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Nutrition, Health and Aging".
Niezdrowa dieta zbiera wśród ludzi większe żniwo niż palenie papierosów, nadciśnienie i inne czynniki ryzyka. Współcześnie odpowiada za co piątą śmierć na świecie – wynika z badania opublikowanego na łamach „The Lancet”.
Częste picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego - informują naukowcy na łamach pisma "Circulation".
System opracowany na Uniwersytecie Warszawskim na podstawie bieżącej analizy parametrów - takich jak tętno, stężenie cukru we krwi czy poziom adrenaliny - pozwoli dostosowywać poziom aktywności fizycznej do aktualnych możliwości organizmu. Ma automatycznie modyfikować obciążenia, by zawodnik utrzymał się na optymalnym poziomie intensywności treningu.
Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca i chorób sercowo-naczyniowych – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz organizatorzy kampanii World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 4–10 marca 2019 roku Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.
Pomimo dodania „zdrowych” pozycji do menu, restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. W ciągu trzech dekad znacznie wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów - wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z USA.
W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.
Wykonywanie intensywnych ćwiczeń zwiększających wydolność krążeniowo-oddechową sprzyja dłuższemu życiu - informują naukowcy z Ball State University w Stanach Zjednoczonych na łamach "Journal of American College of Cardiology".
Osoby przewlekle chore są znacznie mniej aktywne fizycznie niż ich zdrowi rówieśnicy, co pozbawia je korzyści dla zdrowia związanych z ruchem i wysiłkiem - informuje “International Journal of Epidemiology”.
Odkładający się w jamie brzusznej tłuszcz trzewny zwiększa ryzyko chorób serca i innych poważnych problemów. Na szczęście ćwiczenia fizyczne zmniejszają jego ilość lepiej niż leki.
Dieta wegańska lepiej pobudza wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości, niż dieta zawierająca produkty pochodzenie zwierzęcego – sugeruje badanie opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”.
Najlepszy sprzęt nie zastąpi odpowiedniej wiedzy i umiejętności oszacowania ryzyka lawinowego – powiedziała przewodnik tatrzański i koordynator akcji „Lawinowe ABC” Agnieszka Szymaszek.
E-zawodnicy cierpią na dolegliwości podobne to tych, jakich doświadczają piłkarze czy lekkoatleci. Najczęściej są to różnego typu bóle, problemy ze wzrokiem czy snem. Nie można ich lekceważyć.
To cechy genetyczne sprawiają, że niektórym osobom bycie szczupłym przychodzi z łatwością – informuje czasopismo „PLOS Genetics”.
Sposób odżywiania się jest równie ważny, jak sen i wysiłek fizyczny, dlatego jako postawę nowej piramidy zdrowego żywienia dla dzieci proponujemy aktywność fizyczną oraz właściwe wysypianie się – powiedział prof. Mirosław Jarosz podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.
Regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem zgonu wśród kobiet po menopauzie – wynika z badania, które publikuje pismo “BMJ”.
Nawet krótkotrwałe epizody wchodzenia po schodach w ciągu dnia korzystnie wpływają na stan zdrowia - informuje pismo "Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”.
Błonnik chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą, rakiem jelita grubego i z mniejsza ogólne ryzyko zgonu - przypominają naukowcy, zalecając spożycie co najmniej 25-29 g tej substancji dziennie.
Poprzez stawki podatkowe, np. VAT, państwo może promować konsumpcję zdrowej żywności, ale narzędzia te nie są w Polsce efektywnie wykorzystywane - wynika z opublikowanego w czwartek raportu firmy doradczej Crido.
Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK.
Połowa Polaków przygotowując świąteczne potrawy stara się, żeby były zdrowsze, np. dbając o jakość składników, rodzaj tłuszczów do smażenia i pieczenia, czy zastępując tradycyjne składniki zdrowszymi i mniej kalorycznymi – wynika z badania pt. „Zdrowe święta”.
Święta kojarzą się z zapachem korzennych pierniczków i pomarańczy z goździkiem. Kolejne charakterystyczne dla tego okresu zapachy to cynamon i kardamon. A jakie jeszcze? Poniżej znajdują się informacje dotyczące aromatycznych świątecznych przypraw.
Pod hasłem "Nie serwuj sobie choroby" rusza kampania, której celem jest zwrócenie uwagi na problem otyłości i wynikających z niej konsekwencji. Statystyki mówią, że co trzeci dorosły i co piąte dziecko w Polsce ma nadwagę lub jest otyłe.
Z inicjatywy marszałka Stanisława Karczewskiego w Senacie 3 grudnia dyskutowano o tym, jak diagnozować i leczyć otyłość. Wskazywano m.in. na potrzebę opracowania standardów organizacyjnych opieki nad chorymi z otyłością olbrzymią, przygotowania wytycznych i zaleceń postępowania diagnostyczno-terapeutycznego oraz ustalenia świadczeń gwarantowanych.
Podatek na napoje słodzone istotnie zmniejsza ich konsumpcję – to wniosek z najnowszych badań ekonomicznych.
W internetowej edycji czasopisma "The New England Journal of Medicine" (NEJM) opublikowano próbę wyjaśnienia czy podatność na rozwój trwałej otyłości występuje u dzieci w określonym wieku.
Reklamowane są jako remedium na wiele dolegliwości. Ale niektórym mogą bardzo zaszkodzić. Boleśnie przekonał się o tym pewien Amerykanin, którego uratowało przeszczepienie wątroby.
Aktywność fizyczna, odpowiednia dieta, właściwa opieka lekarska, w skrajnych przypadkach operacja zmniejszenia żołądka – to niektóre sposoby zapobiegania i leczenia otyłości u dzieci, o których od piątku będą dyskutować w Chorzowie (Śląskie) specjaliści z różnych dziedzin medycyny.
Sześciu na dziesięciu badanych (61%) deklaruje, że w ciągu ostatniego roku uprawiało sport. Ranking najpopularniejszych aktywności fizycznych otwiera jazda na rowerze (44% ankietowanych jeździło na rowerze w ostatnim roku), na drugim miejscu sytuuje się pływanie (20%), a na trzecim – turystyka piesza (14%).
Cancer Research UK alarmuje, że otyłość za 25 lat będzie w Wielkiej Brytanii częstszą przyczyną zgonów wśród kobiet, niż palenie tytoniu. U mężczyzn również to nastąpi, ale nieco później.
Obwiniana o powodowanie licznych chorób kawa nie tylko okazała się niewinna, ale ma właściwości profilaktyczne i przedłuża życie – przekonywali eksperci podczas konferencji zorganizowanej w środę w Warszawie przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).
Nawet “organiczne“ jogurty mogą zawierać więcej cukru niż napoje typu cola - wynika z badań opublikowanych przez pismo „BMJ Open”.
O 25 tys. rocznie mogłaby się zmniejszyć w naszym kraju liczba zgonów, gdyby co drugi nieaktywny Polak więcej ćwiczył – przekonywali we wtorek specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie.
Lansowane różne mody żywieniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia; warto przestrzegać podstawowych zasad żywienia i pilnować, by było różnorodne - podkreślają specjaliści podczas odbywającego się w czwartek w Białymstoku 26. Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego.
Aż 38 proc. Polaków nie podejmuje aktywności fizycznej nawet raz w miesiącu, choćby takiej, jak rekreacyjne spacery czy jazda na rowerze do pracy – wynika z najnowszego badania aktywności fizycznej i sportowej Polaków.
Najnowsze badania potwierdzają, że weganie i wegetarianie częściej cieszą się lepszym zdrowiem, ale nie ma dowodów, że żyją dłużej – informuje „BBC News”.
1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza – informuje raport opublikowany w „The Lancet Global Health”. Największy odsetek nieaktywnych fizycznie osób odnotowano w Kuwejcie (67 proc.), najmniejszy w Ugandzie i Mozambiku (6 proc.).
Bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego nie ma skutecznego leczenia. Żywienie medyczne skraca pobyt chorego w szpitalu i obniża ogólne koszty terapii – przekonywali w środę eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie.
U co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach konieczne jest włączenie leczenia żywieniowego – wynika z raportu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Stworzenie jogurtu na bazie prosa - taniego, wegańskiego substytutu jogurtu tradycyjnego - to cel, który postawili przed sobą studenci biotechnologii z koła naukowego działającego przy Politechnice Warszawskiej. W ich produkcie znajdą się m.in. fosfor, krzem i żelazo.
Pracownicy Katedry Żywienia Klinicznego oraz członkowie Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego zbierają podpisy pod petycją do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w celu utrzymania zaszeregowania dietetyki jako dziedziny nauk o zdrowiu w naukach medycznych.
Spożywanie węglowodanów jest korzystne dla zdrowia i sprzyja długiemu życiu, jednak tylko wówczas, gdy dostarczają nam one około 50-55 proc. energii - wynika z badań opublikowanych w piśmie "The Lancet Public Health".
Dieta bogata w owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty, a uboga w cukier, sód i przetworzone mięso pozwala komórkom kobiecego organizmu zachować dłuższe telomery, co obniża ryzyko rozwoju np. cukrzycy, czy chorób serca. U mężczyzn ta zależność okazała się mniej wyraźna, ale może to wynikać z ogólnie gorszego żywienia.
Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar 8 maja zwrócił się do Ministra Zdrowia o systemowe rozwiązanie kwestii wyżywienia w szpitalach. – Szpital zobowiązany jest zapewnić pacjentom wyżywienie odpowiednie do wieku i stanu zdrowia – odpowiedział wiceminister zdrowia Zbigniew Król.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii wód mineralnych Małopolanka i Malinowy Zdrój. W próbkach pobranych do kontroli stwierdzono bakterie z grupy coli oraz paciorkowców kałowych.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).
Amerykańscy specjaliści przestrzegają przed ośmioma grupami chemikaliów, które mogą znajdować się w przetworzonym i pakowanym jedzeniu. Mogą one szkodzić na różne sposoby, a na najbardziej zagrożone są dzieci.
Główny Inspektor Sanitatny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wycofanie wody przez producenta w związku z obecnością bakterii z grupy coli w wodzie źródlanej niegazowanej pn. Józefowianka 1,5l i 0,5l oraz w wodzie źródlanej niegazowanej pn. Świętokrzyska 1,5l i 0,5l.
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie, w którym można wygrać książkę z przepisami dla pacjentów z IBS.
Trzeba edukować społeczeństwo o znaczeniu zdrowego żywienia, by zredukować spożycie niektórych produktów, m.in. cukru. Można rozmawiać na temat ewentualnej możliwości wprowadzenia tzw. podatku cukrowego - powiedział w środę wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski.
Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
Dr Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, zaleca kibicom sekundującym polskiej reprezentacji piłkarskiej, aby siedząc przed telewizorem sięgnęli po polskie truskawki lub czereśnie.
Mieszkańcy Poznania, którzy bezskutecznie próbują zgubić zbędne kilogramy, będą mogli za darmo skorzystać z pomocy lekarza, dietetyka czy psychologa. Umożliwi im to realizowany przez miasto program "Wielka Kontra Tycia".
Ponad 6 proc. suplementów diety skontrolowanych w ubiegłym roku przez Państwową Inspekcję Sanitarną zostało zdyskwalifikowanych ze względu na jakość zdrowotną – wynika z danych przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Rada Przejrzystości Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji uznała za niezasadne wprowadzenie porady dietetycznej do koszyka świadczeń gwarantowanych - informuje na Twitterze Fundacja My Pacjenci.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaplanowała na najbliższe lata wieloetapową strategię, która ma na celu eliminację tłuszczów trans z przemysłu spożywczego do 2023 roku. Jest to priorytetowy cel WHO na najbliższe 5 lat.
Rynek suplementów w Polsce rośnie lawinowo i już za dwa lata będzie wart ponad 5 mld zł. Producenci suplementów diety dostarczają Polakom tabletki i kapsułki niemal na wszystkie dolegliwości. Ba, niektórzy posuwają się nawet do wymyślania jednostek chorobowych nieznanych medycynie.
Wyżywienie w szpitalach jest niewłaściwe. Rzecznik Praw Obywatelskich apeluje do Ministra Zdrowia o systemowe rozwiązanie tej kwestii.
Częste spożywanie węglowodanów rafinowanych wiąże się z wcześniejszym wystąpieniem menopauzy, natomiast wzmożone spożycie ryb i warzyw koreluje z późniejszym rozpoczęciem przekwitania – czytamy na łamach „Journal of Epidemiology & Community Health”.
30 proc. hospitalizowanych pacjentów głoduje, 70 proc. wychodzi ze szpital w stanie niedożywienia. Co 10. ma wyniszczony z tego powodu organizm, a 75 proc. przez niedożywienie zmaga się z powikłaniami pooperacyjnymi.
Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna, utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, umiar w piciu alkoholu i niepalenie mogą przedłużyć życie kobiety średnio o 14 lat, zaś mężczyzny o 12 - informuje pismo „Circulation”.
Można już korzystać z pierwszej części elektronicznej bazy izomerów trans - szkodliwych dla zdrowia składników wielu produktów spożywczych. O otwarciu bazy poinformowano na środowej konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.
Miasto rusza z programem wsparcia dla osób otyłych. Rekrutacja 30 chętnych kaliszan potrwa do 25 kwietnia. Projekt w wysokości 63 tys. zł sfinansuje Narodowy Program Zdrowia. W 2017 roku podczas pierwszej edycji projektu z zajęć skorzystało 20 osób.
System nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach.
12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady. W ostatnich latach w Polsce wzrosła konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych. W 2016 r. statystyczny Polak zjadł ich ok. 6,3 kg, czyli o ok. 30 proc. więcej niż w 2011 r. - wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Dieta przeciętnego palacza jest mniej korzystna dla zdrowia niż przeciętnego niepalącego czy byłego palacza – informuje pismo „BMC Public Health”.
Dzieci i młodzież w wieku 5-17 lat powinny mieć codziennie przynajmniej 60 minut ruchu o umiarkowanej lub dużej intensywności. Jako podstawa zalecane są przede wszystkim ćwiczenia aerobowe - zwiększające wytrzymałość, ale co najmniej 3 razy w tygodniu dzieci i młodzież powinny również wykonywać ćwiczenia wzmacniające mięśnie.
Wielkanoc to był czas, kiedy wszyscy mogli się najeść do syta. Zanim to jednak nastąpiło, należało pościć. Post rozpoczynał się w Środę Popielcową i trwał 40 dni.
W Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach po raz kolejny odbyły się warsztaty chirurgii bariatrycznej, z udziałem dr. hab. n. med. Tomasza Roguli, prof. UJK.
Straszenie młodzieży ryzykiem chorób, jako forma profilaktyki, nie sprawdza się; skuteczniejsze jest wzmacnianie ich potencjału i budowanie kompetencji - wskazują eksperci. W ramach projektu "ZDROWA JA" nauczyciele uczą się jak edukować nastolatki m.in. o ryzykownych zachowaniach i właściwym odżywianiu.
W ostatnich latach zmalało w Polsce spożycie soli, ale nadal jest ono dwukrotnie wyższe od zalecanego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) – mówili w środę eksperci z okazji obchodzonego w dniach 12-18 marca Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.
Ponad% pacjentów jest niedożywionych podczas przyjęcia do szpitala, ten stan pogłębia się u dalszych 20-30% podczas hospitalizacji – podkreślali eksperci w trakcie debaty w Katowicach.
Każda aktywność fizyczna, nawet niewielka, pomaga zmniejszyć ryzyko zgonu u seniorów - przekonują naukowcy z University College London na łamach "British Journal of Sports Medicine".
Okazuje się, że płaskie, okrągłe placki, przypominające dzisiejszą pizzę, znano już w starożytności. Wówczas pełniły one funkcję środka płatniczego. W starożytnym Egipcie powstały także pierwsze piece.
Osoba o wadze 65 kg straciłaby w ciągu 4 lat 10 kg, gdyby, zamiast siedzieć, stała przez 6 godzin dziennie - wyliczyli naukowcy z Mayo Clinic w Rochester (USA).
Granie w piłkę nożną pozytywnie wpływa na metabolizm, układ krwionośny i układ mięśniowo-szkieletowy człowieka. Stanowi remedium na choroby cywilizacyjne – zawiadamia „British Journal of Sports Medicine”.
Ruszyła kolejna edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który propaguje zasady zbilansowanej diety, a także ma kształtować prawidłowe nawyków żywieniowych, zwłaszcza u dzieci. Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
Starzenie tylko w 25 proc. zależy od genów, w 75 proc. od stylu życia. Modyfikując dietę i styl życia, polscy seniorzy mogą nie tylko żyć dłużej, ale i „dodać życia do lat” – mówili w piętek specjaliści podczas III Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.
Osoby mieszkające w okolicy charakteryzującej się wysokim odsetkiem osób otyłych są bardziej narażone na to, że same zaczną upodabniać się wagowo do otoczenia - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii na łamach pisma "JAMA Pediatrics".
Skontrolowano 83 firmy cateringowe, które przygotowują posiłki m.in. dla szpitali, szkół, domów dziecka. Nieprawidłowości wykryto u ponad 70 proc. przedsiębiorców - używano przeterminowanych produktów, nie podawano informacji o alergenach, stosowano tańsze zamienniki, a porcje były niedoważone.
Otyłe osoby w średnim wieku, które przeszły operację bariatryczną, są mniej narażone na przedwczesny zgon, niż osoby leczone z powodu otyłości w tradycyjny sposób – wykazało badanie, które publikuje pismo „JAMA”.
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę suplementy diety. Sprawdzała, jak są oznakowane, czy producenci nie wprowadzają konsumentów w błąd i czy zgłosili suplementy do Głównego Inspektora Sanitarnego. Kontrolerzy mieli zarzuty do 89 partii produktów (20%).
Złoci medaliści olimpijscy Jacek Wszoła i Edward Skorek zachęcają, by noworoczne postanowienia dotyczyły ruchu i sportu. "Trzeba ćwiczyć, by potem nie męczyć się na schodach" - wspomniał Skorek, a Wszoła dodał: "Kluczem do sukcesu jest wytrwałość".
Instytut Żywności i Żywienia uruchomi bezpłatne Centrum Dietetyczne Online.
Osoby regularnie pracujące na nocne zmiany, a jest ich na świecie około 700 mln, są bardziej narażone na tycie – wynika z analizy, która publikuje „Obesity Reviews”.
Suplementy diety nie są lekami ani nie zastąpią prawidłowej diety, a Polacy wciąż nie wiedzą jak je zażywać – podkreślili w środę eksperci podczas debaty, która odbyła się w Warszawie.
Za dużo dodatków do żywności może zaszkodzić zdrowiu; oprócz badań na ich zawartość ważna jest również edukacja konsumentów – ocenili eksperci, którzy wzięli udział w poniedziałkowej debacie zorganizowanej przez Naczelną Izbę Kontroli.
W najnowszym „Journal of the American College of Cardiology” opublikowano badanie, w którym oceniono wpływ spożycia orzechów na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Parlament Europejski może zablokować propozycję Komisji Europejskiej, by umożliwić wykorzystywanie fosforanów w mięsie na kebab. Powód to obawy dotyczące zdrowia. We wtorek w tej sprawie opinię przegłosowała komisja zdrowia.
Jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej pod koniec grudnia, rozpocznie działalność Centrum Dietetyczne Oline, w którym porad będą udzielać profesjonalni dietetycy – zapowiedział w piątek w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. Mirosław Jarosz.
Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak zwrócił się do Ministra Zdrowia Konstantego Radziwiłła o wprowadzenie porady żywieniowo-dietetycznej do koszyka świadczeń gwarantowanych.
Porady lekarza, psychologa czy pacjenta z podobnym doświadczeniem dostaną w Białymstoku osoby, które przeszły operacje bariatryczne - np. zmniejszenie żołądka. W mieście powstaje grupa wsparcia dla takich osób.
Schudnąć dzięki diecie i ćwiczeniom, bez leków, pomagają pacjentom specjaliści z Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Sprawdzają też, czy SMS od dietetyka lub rozmowa z nim przez internet pomaga w odchudzaniu.
Problem otyłości dotyczy aż jednej czwartej polskiego społeczeństwa, co umiejscawia nas na szóstym miejscu w Europie. Osób otyłych jest najwięcej w Wielkiej Brytanii, Irlandii i Czechach. Najlepszą formę mają natomiast obywatele Serbii, Holandii i Danii.
Niedożywienie lub głód to dziś problem około 60 krajów świata - podaje raport Międzynarodowego Instytutu Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI) . Konfrontuje on te dane z ogólną pozytywną oceną wyników walki z głodem na świecie od 2000 r.
Jak podkreślają specjaliści do spraw żywienia, im bardziej różnorodny jadłospis, tym lepiej. Dzięki temu do organizmu trafia cała gama składników odżywczych i witamin istotnych dla jego prawidłowego funkcjonowania i pozwalających dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.
Od 2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln zł.
Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko wielu chorób skracających życie, w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy – podkreślali eksperci we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie. Tymczasem wciąż ponad połowa Polaków nie ćwiczy wcale – alarmowali.
Pierwsze w Polsce operacje zmniejszenia żołądka pionierską metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej, przeprowadzono we wtorek w Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu. Zabiegom poddanych zostało łącznie trzech pacjentów.
Drakońskie kary za przekręty, nowe zasady znakowania opakowań i ograniczenie inwencji reklamowej. To kluczowe postanowienia szykowanych właśnie przepisów - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
W trzech próbkach jaj z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykryto przekroczenie norm fipronilu - poinformował Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, powołując się na informacje Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Spożycie znacznej ilości tej substancji jest szkodliwe.
Sprzedaż suplementów diety w naszym kraju w 2017 r po raz pierwszy przekroczy 4 mld zł – prognozuje raport opublikowany w środę w Warszawie na konferencji poświęconej rynkowi tych produktów.
Co najmniej 10 minut szybkiego marszu dziennie zmniejsza o 15 proc. ryzyko zgonu u osób pomiędzy 40. a 60. rokiem życia – informuje serwis BBC News.
Jak wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, osoby dorosłe, które śpią zbyt krótko, są bardziej narażone na nadwagę i otyłość oraz mają gorsze wskaźniki metaboliczne niż śpiący wystarczająco długo.
Skażone fipronilem mięso drobiowe pochodzące z kurczaków z Niemiec nie zagraża zdrowiu, gdyż stężenie było bardzo niewielkie - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Jednak każde przekroczenie zawartości tej substancji dyskwalifikuje mięso do sprzedaży - dodaje GIS.
Niemal 45% osób uprawiających sport doświadcza poważnych kontuzji i przeciążeń – wynika z najnowszego badania opinii. - Sport to zdrowie, ale pod pewnymi warunkami – wyjaśnia dr Marek Kiljański, Prezes Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii.
Urząd Miasta Mysłowice utworzył pierwsze grupy wsparcia dla osób z otyłością. Było to możliwe dzięki zwycięstwu w konkursie zorganizowanym przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020.
Alternatywne diety nowotworowe promują niedożywienie i wyniszczenie, które jest golem do własnej bramki pacjenta onkologicznego - powiedziała dr n. med. Aleksandra Kapała w rozmowie nt. alternatywnych diet i niekonwencjonalnej suplementacji u pacjentów onkologicznych.
Z informacji otrzymanych poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) wynika, że partia potencjalnie zanieczyszczonych fipronilem obranych ze skorupki jaj ugotowanych na twardo została dostarczona do odbiorców na terenie 3 województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, wielkopolskiego.
Na tle rosnących obaw o otyłość i depresję wśród Europejczyków, finansowani ze środków UE naukowcy podjęli pionierskie badania nad powiązaniem wysokiego spożycia cukru z zaburzeniami nastroju.
"Ściana" jest kryzysem, który pojawia się w trakcie biegu. Co druga osoba doświadcza jej podczas swojego pierwszego udziału w maratonie. Nieustanny, kilkugodzinny wysiłek sprawia, że w organizmie zawodnika zachodzą zjawiska fizjologiczne, które powodują załamanie formy.
Zgodnie z raportem New England Journal of Medicine opublikowanym w środę otyłość zagrażająca życiu jest najszybciej rozwijającą się epidemią na świecie, w USA postępuje ona najszybciej. Szacuje się, że 711 mln osób na całym świecie jest otyłych.
Wymieniają się doświadczeniami, rozmawiają, ale przede wszystkim udzielają sobie ogromnego wsparcia w dążeniu do upragnionego celu. To wszystko w ramach grupy, działającej przy Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie, a powołanej przez Stowarzyszenie Pacjentów Bariatrycznych CHLO.
Odżywki sportowe mają zwiększyć wytrzymałość, siłę czy szybkość sportowców; o ile w przypadku zawodowców są nieuniknione, to już amatorzy sportów rekreacyjnych mogą je z powodzeniem zastąpić składnikami dostępnymi w pokarmie – mówi biochemik dr Tomasz Podgórski.
Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia i układu pokarmowego – wynika z obszernego, międzynarodowego badania.
Prawie tyle samo Polaków interesuje się sportem w sposób aktywny, co bierny, zaś zdrowie jest najczęstszą motywacją, jak i wymówką od uprawiania sportu - wynika z badania "Aktywność fizyczna Polaków 2017".
Wprawdzie neurotoksyczne działanie akrylamidu udowodniono bezsprzecznie, jednak wpływ tego związku na proces nowotworzenia wykazano jedynie w badaniach na zwierzętach.
Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny – występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie „Phytomedicine”.
Teoria programowania żywieniowego zakłada, że niekorzystne warunki w życiu płodowym mogą doprowadzić do nieodwracalnych zmian w budowie, metabolizmie i funkcjonowaniu wybranych narządów dziecka, przekładając się w ten sposób na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, osteoporozy, a nawet nowotworów.
Badania epidemiologiczne i eksperymentalne wskazują, że etanol działa kancerogennie i może zwiększać ryzyko rozwoju raka piersi.
Rób zakupy bez podniety; suplementy to nie leki, to uzupełnienie diety - śpiewa w najnowszym klipie Rocker Gisu, czyli Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. To pierwszy rockowy kawałek Posobkiewcza, który wcześniej dał się już poznać jako raper zachęcający m.in. do szczepień.
Trzeba zmienić zbyt rygorystyczne przepisy dotyczące jakości wody w wodociągach - apelują samorządy. Ich zdaniem sanepid coraz częściej wydaje decyzje o braku przydatności wody do spożycia i unieruchamia wodociągi, mimo że nie ma zagrożenia dla zdrowia lub życia mieszkańców.
Nikogo nie dziwi już akcyza na papierosy i alkohol. Niektóre państwa wprowadziły też podatki na inne niezdrowe produkty, na przykład zawierające cukier. Warto?
31,2 proc. ośmiolatków w Polsce ma nadmierną masę ciała. Z otyłością zmaga się 12,7 proc. z nich, a z nadwagą 18,5 proc. – to wstępne dane z badań Instytutu Matki i Dziecka pod auspicjami WHO. To bardzo złe wyniki - ocenia koordynatorka badania dr hab. Anna Fijałkowska.
W ostatnich latach zauważa się coraz częściej, że skład mikroflory jelitowej może być czynnikiem wpływającym na bilans energetyczny organizmu, jeśli sprzyja magazynowaniu nadmiernych ilości tkanki tłuszczowej.
Konsultacje z dietetykiem, lekarzem, trenerem czy rehabilitantem, bezpłatny karnet na basen i do klubu fitness – tak Mysłowice (Śląskie) będą wspierać swoich mieszkańców, zmagających się z otyłością.
Dzieci uczestniczące w programie "Owoce i warzywa w szkole" jedzą o 18% więcej owoców, ale to nadal mniej, niż zalecają eksperci - podała Agencja Rynku Rolnego. Wiedza rodziców na temat zdrowego odżywiania jest niewielka.
Związek między sposobem żywienia a rozwojem nowotworów wykazano w wielu badaniach populacyjnych. Ocenia się, że niewłaściwa dieta i nadmierne spożycie alkoholu odpowiadają za około 40% wszystkich nowotworów złośliwych.
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) będzie mógł zakazać reklamy suplementu diety w środkach masowego przekazu nawet na rok - wynika z projektu nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, do którego dotarła „Rzeczpospolita".
Otyłość to poważna choroba, a nie żaden "defekt kosmetyczny" – podkreśla dr hab. n. med. Paweł Bogdański. Eksperci obradujący podczas trwających w Poznaniu V Ogólnopolskich Dni Otyłości postulują, by obesitologia stała się osobną specjalizacją medyczną.
Odpowiednia ilość sodu jest konieczna do właściwego funkcjonowania organizmu, jednak w dzisiejszych czasach główny problem stanowi nadmiar soli w diecie, a nie jej niedobór.
W rankingu 163 krajów pod nazwą Bloomberg Global Health Index Włochy zajmują pierwsze miejsce. To zasługa jedzenia świeżej żywności i diety śródziemnomorskiej - podkreślają media. Polska zajmuje w tym rankingu 39. miejsce.
Rozpoczęła się kolejna kampania promocyjno-edukacyjna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program ten ma zachęcać do zmiany nawyków żywieniowych. Spożycie owoców i warzyw w Polsce jest dużo niższe niż zalecane minimum 400 g dziennie.
Do 2030 r. jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła - ostrzegali eksperci w Senacie podczas konferencji dotyczącej epidemii otyłości. Przypominali także, że otyłość jest chorobą, a wśród jej powikłań wymienia się m.in. cukrzycę, nowotwory i depresję.
Do zażywania suplementów diety przyznaje się 72% Polaków, z czego prawie połowa (48%) stosuje je regularnie - wynika z sondażu Agencji Badań Rynku i Opinii SW Research.
Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców; promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
Jak wykazały badania, każda dodatkowa porcja owoców i warzyw włączona do jadłospisu osób palących oraz byłych palaczy zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) o 4–8%.
Od pewnego czasu wiadomo, że sok ze świeżych buraków może być wykorzystywany w charakterze legalnego dopingu. Buraki zawierają azotany, które cechuje zdolność do zwiększania zdolności wysiłkowych sportowców. Okazuje się także, że ilość tych związków w organizmie można w łatwy sposób zwiększyć poprzez spożycie soku z buraków.
Trudno się doszukać w pączku wyjątkowych wartości odżywczych. Pączek po prostu ich nie ma. Biorąc jednak pod uwagę tradycję oraz jego walory smakowe, warto go tego wyjątkowego dnia zjeść. Nawet osoba na diecie ubogokalorycznej z powodu jednego pączka nie przytyje!
Najwięksi w Europie producenci napojów gazowanych, jak Coca-Cola, Red Bull i Pepsi, zobowiązali się zmniejszyć ilość cukru w swoich produktach o 10% do 2020 r. Ma to być odpowiedź sektora na politykę UE dotyczącą redukcji cukru w żywności, zwłaszcza przeznaczonej dla dzieci.
Czy duże spożycie produktów pełnoziarnistych wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia zawału serca oraz nowotworów?
Reklamy suplementów diety błędnie sugerują, że te produkty leczą i są remedium na liczne dolegliwości. Producenci, aby zachęcić konsumentów, nie powinni wykorzystywać wizerunku farmaceuty czy pedagoga szkolnego. To niektóre zastrzeżenia UOKIK do reklam suplementów diety.
Status społeczny wpływa na zachowania zdrowotne - ocenili eksperci, komentując niektóre dane najnowszego raportu NIZP-PZH o sytuacji zdrowotnej Polaków. Wynika z niego m.in., że osoby z wyższym wykształceniem mniej palą i częściej jedzą owoce oraz warzywa.
System kontroli suplementów diety w Polsce jest bardzo restrykcyjny, często bardziej niż regulacje UE – podkreślił rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego w odpowiedzi na opublikowany w czwartek raport NIK dotyczący krajowego rynku suplementów diety.
Regulacje dotyczące rynku suplementów diety wymagają pilnej poprawy - uważa NIK. Konsumenci spożywają coraz więcej suplementów diety, traktując je jako panaceum na różne dolegliwości. Nie wiadomo jednak dokładnie, co spożywają, gdyż wprowadzanie do obrotu i sprzedaż jest poza skuteczną kontrolą.
Ćwiczenia wcale nie są kluczowym czynnikiem kontrolowania masy ciała, ważniejszy jest sposób odżywania - wskazują badania. Międzynarodowy zespół naukowców stwierdził, że ani aktywność fizyczna, ani siedzący tryb życia nie wiążą się z przyrostem czy obniżeniem wagi.
Nowo powstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków – poinformowano na konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.
Regularne spożywanie czerwonej papryczki chili może przedłużyć życie – wynika z badań opublikowanych przez „PLOS ONE”. To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa.
Czytanie etykiet na produktach spożywczych nie jest powszechnym nawykiem, tymczasem ich porównywanie i wybieranie żywności z mniejszą ilością cukru, soli czy tłuszczu przekłada się na nasze zdrowie – przypomina Instytut Żywności i Żywienia i zachęca do zmiany zachowań.
Wprowadzenie kodeksu dobrych praktyk powinno ucywilizować reklamę suplementów diety to jedyna taka samoregulacja w tej branży w Unii Europejskiej – powiedzieli we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie przedstawiciele organizacji zrzeszających producentów suplementów.
Tzw. weekendowi wojownicy, czyli osoby, które z braku czasu uprawiają sport jedynie w weekend przez 150 minut, cieszą się niemal równie dobrym zdrowiem jak ci, którzy ćwiczą codziennie przez 20-30 minut – wynika z badań opublikowanych przez „JAMA Internal Medicine”.
Przestrzeganie zdrowych nawyków żywieniowych nie jest proste. Można mieć z tym problem zarówno na co dzień, jak i w czasie Świąt, zwłaszcza przy suto zastawionym stole i w miłej rodzinnej atmosferze, która zachęca do jedzenia. Jak w takim razie powinniśmy postąpić? Czy mamy zrezygnować z tradycyjnych przysmaków?
Dla osób, które ze względu na schorzenia powinny ograniczać niektóre produkty w swojej diecie, święta wydają się koszmarem, ale nie powinny się tym stresować. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zwykłe mąki zastąpić kukurydzianą czy gryczaną, a diabetycy ograniczać potrawy podnoszące cukier - radzi dietetyk dr n. med. Daria Domańska-Senderowska.
Podstawą diety roślinnej mieszkańców północnego Iraku 8,5 tys. lat temu były pszenica i jęczmień - powiedział dr hab. Arkadiusz Sołtysiak z Instytutu Archeologii UW, który brał udział w badaniach mikroszczątków roślin zachowanych w kamieniu nazębnym.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł