Zmniejszając w diecie myszy zawartość dwóch aminokwasów - treoniny i tryptofanu - naukowcy spowodowali, że zwierzęta wydajniej spalały kalorie, przez co chudły bez wysiłku, ale też bez ubytku masy mięśniowej. Odkrycie to może być ważnym krokiem w opracowywaniu nowych metod walki z otyłością.
Fot. pixabay.com
Praca na ten temat ukazała się w najnowszym wydaniu „Nature Communications” (https://www.nature.com/articles/s41467-020-16568-z).
Autorami publikacji są badacze z Monash University w Australii, kierowani przez dr. Adama Rose’a.
Swoje eksperymenty prowadzili na zdrowych, młodych myszach, z których część była zmodyfikowana genetycznie tak, aby móc syntetyzować niezbędny do życia aminokwas treoninę. Normalnie aminokwas ten nie jest wytwarzany w organizmie i musi być dostarczany w pożywieniem.
Wszystkie myszy karmiono dietą z obniżoną zawartością treoniny i tryptofanu. Szybko okazało się, że te z nich, które mogły same sobie uzupełnić braki aminokwasu przybierały na wadze, a te, które miały go w organizmie mniej, w związku z zastosowaną dietą, chudły. W związku z tym, że sama dieta nie była niskobiałkowa (a jedynie pozbawiona niektórych aminokwasów) zwierzętom nie ubywało masy mięśniowej.
Co więcej, naukowcy zaobserwowali, że niska zawartość treoniny w pożywieniu chroniła myszy, które były chorobliwie otyłe i podatne na rozwój cukrzycy typu 2.
„Podczas gdy umiarkowane zmniejszenie zawartości białka w diecie, a tym samym niezbędnych aminokwasów, może czasami dać efekt zwiększenia witalności, to jednak diety pozbawione tego składnika mogą bardzo szybko wywoływać choroby i nie są zalecane” - piszą autorzy pracy. Jak dodają, ich badanie pokazuje jednak, że ważna jest równowaga aminokwasowa, a nie sama ich ilość.
„Znajdowanych jest coraz więcej dowodów na to, że aminokwasy są potężnymi modulatorami zdrowia i długości życia. Nasze nowe ustalenia, dotyczące ich konkretnych efektów, dają wgląd w to, jak możemy wykorzystać ich właściwości do poprawy naszego zdrowia” - mówią badacze.
„Powoli zaczynamy rozumieć, jak ważna jest równowaga aminokwasów w diecie - podsumowuje prof. Stephen Simpson, jeden ze współautorów badania. - Jest ona bardzo istotna dla kontroli apetytu, zdrowia i starzenia się organizmu”.