Salmonella w łuskanym sezamie

Katarzyna Lechowicz-Dyl

W partii sezamu łuskanego firmy Radix-Bis wykryto pałeczki salmonelli – poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.


Fot. pixabay.com

Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych w dwóch z pięciu badanych próbek. Chodzi o produkt: Sezam łuskany 300 g, którego producentem jest Radix-Bis Sp. z o.o. ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka.

Ostrzeżenie dotyczy partii o minimalnej trwałości i numerze: 31.10.2020 1906036.

Sanepid podał, że firma rozpoczęła wycofywanie kwestionowanej partii z obrotu, poinformowała swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i możliwości dokonywania zwrotów.

Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

18.04.2019
Zobacz także
  • Czy orzechy ziemne są zdrowe?
  • 9 źródeł zdrowych tłuszczów w Twojej diecie
  • Dobre i złe tłuszcze w diecie
  • Tłuszcze
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta